Edice ČT oslaví na Světě knihy 10 let své existence novými tituly

14.05.2016 17:41

Edice ČT, vydavatelství České televize, slaví deset let existence. K jubileu nabídne čtenářům na festivalu Svět knihy řadu novinek, mezi nimi například prvotinu moderátora Dana Stacha - knihu rozhovorů „s lidmi, kteří mění svět“, Hyde Park Civilizace. Knižní podoby se dočkaly také nové díly 13. komnaty, pořadu, který je s diváky rovněž desátým rokem.

Edice ČT oslaví na Světě knihy 10 let své existence novými tituly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

„Z téměř dvou stovek hostů jsme vybrali patnáct osobností z různých oborů. Prostřednictvím rozhovorů s nimi provádíme čtenáře tématy od nejmenších částí přírody až k makrokosmu, od příběhů osobní statečnosti až po globální souvislosti. Rozhovory ukazují šířku záběru pořadu, ve kterém se nezabýváme jen vědou v podobě čísel a rovnic, ale také otázkami zaměřenými na fungování společnosti,“ říká moderátor pořadu Hyde Park Civilizace a spoluautor stejnojmenné knihy Daniel Stach.

Na své prvotině, doplněné unikátními QR kódy, díky kterým se čtenář dostane přímo k záznamům televizních rozhovorů, spolupracoval s Gabrielou Cihlářovou. Mezi zpovídanými jsou například astronaut NASA Scott Parazynski, architektka Eva Jiřičná, plastický chirurg Bohdan Pomahač či nositel Nobelovy ceny za fyziku Jerome Friedman. „Knihu jsme navíc doplnili o pohled do zákulisí. Čtenář se tak dozví i to, co se dělo mimo záběry kamer,“ doplňuje Stach.

Nejen Edice ČT, ale i televizní cyklus 13. komnata slaví letos desáté výročí. Kniha vydaná k tomuto jubileu a nazvaná Z 13. do 14. komnaty se vrací k osudům třinácti známých osobností, které se v cyklu již objevily, ale prošly či právě procházejí dalšími zlomovými momenty svého života, tedy jakousi 14. komnatou. Své nové životní příběhy odhalí třeba Tereza Pergnerová, Michal Viewegh, Veronika Žilková nebo Václav Neckář.

Obě nové knihy představí Česká televize veřejnosti poprvé příští týden na veletrhu Svět knihy. Jako každoroční vystavovatel ke svému jubileu připravila nejen pestrý výběr knih, ale také bohatý doprovodný program, jehož se zúčastní na sedmdesát osobností, které diváci znají z obrazovky České televize. Uznávaný ilustrátor a autor kreslených filmů a také knihy Šotek a atlas zvířat Pavel Koutský povede kreativní dílnu, Linda Rybová s Kateřinou Winterovou nabídnou ochutnávku receptů z třetího dílu knihy Vaříme podle Herbáře a nebude chybět ani řada autogramiád. Kromě moderátorů vybraných pořadů ČT se zájemcům podepíše třeba také scenárista Českého století Pavel Kosatík, jehož oceňovaný cyklus byl na základě televizní předlohy přetvořen do komiksové podoby.

Edice ČT vydala za dobu své existence přes 250 knižních titulů od faktografické literatury přes populárně naučnou až po literaturu pro děti. V letošním roce plánuje rozšířit portfolio o dalších třiačtyřicet knižních titulů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…