Ekonomika.cz: Dovedou nás značky ke kvalitě?

06.02.2014 11:52

Loga kvality si kladou za cíl spotřebitelům napovědět, že označený výrobek disponuje lepšími vlastnostmi než jeho konkurence, a je tedy žádoucí, aby právě on skončil v našem nákupním vozíku. Značek je na našem trhu několik desítek, jsou v nich ale obrovské rozdíly co do kvalit i důvěryhodnosti, píše v dalším díle svého seriálu portál Ekonomika.cz.

Ekonomika.cz: Dovedou nás značky ke kvalitě?
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

Češi přitom důvěřují spíše domácím značkám, pouhá 4 % z průzkumu, který si nechala vloni v únoru udělat Potravinářská komora ČR, věří více evropskému značení. Z odborného hlediska lze přitom na první místo důvěryhodnosti postavit právě evropské značky (Chráněné zeměpisné označení, Chráněné označení původu, Zaručená tradiční specialita), neboť výrobek před jejich udělením prochází nejdůkladnější kontrolou.

Na druhé místo důvěryhodnosti se řadí značky garantované státem a státními institucemi, tedy především Klasa a Regionální potravina, u nichž jsou veřejně známé podmínky udělení a kontrolní orgány dbají na dodržování kvalitativních požadavků, připomíná Ekonomika.cz.

Na pomyslném bronzovém stupínku by se pak umístily značky udělované profesními organizacemi, jako jsou Potravinářská komora, Hospodářská komora, Agrární komora či Zemědělský svaz. Nejznámější z této skupiny je asi Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou.

Původ loga: neznámý

Existuje ale také celý zástup značek, které si vytvářejí výrobci nebo prodejci sami (například známky kvality jednotlivých řetězců), či za nimi stojí nedefinovatelné skupiny.

Jakmile není jasné, kdo přesně za udělovaným logem stojí, a na webových stránkách naleznete jen jména několika nutričních specialistů, je třeba zbystřit. Mezi takové značky patří třeba Zdravá potravina.

Je totiž bohužel smutná pravda, že v podstatě každý si může udělovat značku kvality dle vlastní libosti. Proto je důležité umět mezi nimi rozlišovat a být schopen se v základních symbolech orientovat.

Více informací o této tématice najdete na portálu Ekonomika.cz i na jeho facebookovém profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…