V poslední době se o tento palčivý problém začala zajímat také řada neziskových organizací i státních a mezinárodních institucí. V New Yorku byl s úspěchem představen program Food Waste Challenge, kde místo vyhození na skládky bylo 2500 tun neprodejného jídla ze 100 místních restaurací věnováno potřebným.
V Praze vzbudila velký zájem akce Hostina pro tisíc konaná v září 2013 na Václavském náměstí, kde se vařilo ze surovin, které by obchody musely vyhodit, ačkoli jsou zdravotně nezávadné, jen s kosmetickými vadami. Ještě o krok dál šla potravinová sbírka, během které Češi ve prospěch potravinových bank a neziskových organizací vybrali 66 tun potravin. Jakkoli dílčí tyto snahy byly, nelze jim upřít, že upozornily na problém dlouho v naší společnosti přehlížený, píše Ekonomika.cz.
Nadbytečné potraviny, které nedokáží obchody prodat, mohou končit i v potravinových bankách. V České republice se však tato charita šeredně nevyplácí. Platí zde totiž povinnost odvést při darování potravin daň z přidané hodnoty, která činí v současné době 15 %. Těžko tak obchodům vyčítat, že ve snaze maximalizovat svůj zisk raději přebytky zdarma vyhazují a vyhýbají se draze zaplacenému altruismu. Obchody navíc musejí uzavřít darovací smlouvu obsahující všechny položky, což znamená nejen výraznou finanční, ale také administrativní zátěž.
Jak přesto zabránit plýtvání? Odpověď na tuto otázku přináší portál Ekonomika.cz.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva