Elektromobily dobijí baterie také v Ledvicích a Prunéřově

01.09.2015 17:05

Severočeský region má již sedm veřejných dobíjecích stanic pro elektromobily v šesti lokalitách. Řidiči vozů na elektrický pohon mohou doplňovat energii také u elektráren v Ledvicích a Prunéřově.

Elektromobily dobijí baterie také v Ledvicích a Prunéřově
Foto: cez.cz
Popisek: Dobíjecí stanice pro elektromobily u elektrárny Ledvice.

V širokém pásu od Prunéřova až po Ústí nad Labem mohou nyní řidiči elektromobilů dobíjet baterie svých vozů. Síť zahustily nové dobíjecí stanice u elektráren v Ledvicích a Prunéřově. Společně s dvojicí stanic v Trmicích a stanicemi v Ústí nad Labem, Chomutově a Hrušovanech má tak severočeský region již sedm veřejných dobíjecích stanic pro elektromobily v šesti lokalitách.

Elektromobilita Skupiny ČEZ, provozovatel nejrozsáhlejší tuzemské sítě veřejných dobíjecích stanic, v tuto chvíli provozuje v České republice 51 zařízení pro dobíjení elektromobilů (z toho je 9 rychlodobíjecích stanic). Další stanice, zejména rychlodobíjecí, jsou letos připravovány.

Aktuální mapa stanic a podrobnější informace jsou k dispozici na www.elektromobilita.cz. Partnery projektu Elektromobilita ČEZ jsou automobilky, obchodní centra, komerční subjekty či radnice po celé ČR.

 „Výstavbu dobíjecí infrastruktury u hlavních silničních tahů považujeme za jeden ze základů rozvoje elektromobility v České republice. Naše aktivity v severočeském regionu samozřejmě nekončí, aktuálně zde máme v přípravě další kroky, které výrazně přispějí k expanzi elektromobility,“ říká Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ.

V celé České republice v současnosti jezdí více než 700 elektromobilů, poslední tři čtvrtletí s téměř čtyřmi stovkami nově registrovaných elektromobilů však signalizují další mohutný rozvoj celého odvětví. Letos se totiž očekává více než dvojnásobné meziroční zvýšení počtu nově registrovaných elektromobilů. Koncem letošního roku tak odhady počítají s prolomením hranice 1 000 elektromobilů na českých silnicích. Elektromobily tak v ČR přestávají být atrakcí z kategorie technických zajímavostí a stávají se běžnou součástí zejména městského provozu.

Víte, že …

-        letos v období od ledna do července se v České republice registrovalo více než 270 nových elektromobilů

-        pro představu, za celý loňský rok se v tuzemsku registrovalo celkem 222 nových elektromobilů, jen v posledním čtvrtletí roku bylo registrováno 100 nových vozů

-        v roce 2015 jsou zatím nejprodávanějšími značkami v ČR Volkswagen, Nissan a BMW

-        pokud bychom uvažovali všech cca 500 nově registrovaných elektromobilů v letech 2014-15 a průměrný roční nájezd 15 000 km, tak při průměrné spotřebě 15 kWh/100km bude k jejich dobíjení potřeba 1,125 mil. kWh elektřiny ročně (tj. roční spotřeba zhruba 450 českých domácností)

-        lze očekávat další nárůst registrací elektromobilů, mimo jiné proto, že se rozšiřuje nabídka o nové modely vozů s elektrickým pohonem

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…