Elektronické aukce šetří při nákupech v ostravské městské nemocnici

06.09.2012 16:58

Pomocí elektronických aukcí začínají při nákupech šetřit i v nemocnicích. Příkladem může být Městská nemocnice Ostrava, která upřesňuje a rozšiřuje vzájemnou spolupráci v rámci projektu města Ostrava Systém sdružených nákupů. Nové vedení městské nemocnice v Ostravě začalo ektronické aukce využívat mnohonásobně více, než v předešlých letech. Nemocnice tak plní svůj ekonomický plán a pravidelně snižuje náklady na svůj provoz.

Elektronické aukce šetří při nákupech v ostravské městské nemocnici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

 

„Využívání elektronických aukcí je rozhodně krokem kupředu. V minulosti zde byly soutěženy komodity v řádech stovek tisíc korun, my nyní soutěžíme za desítky milionů a stále hledáme další možnosti využití tohoto produktu. Zároveň jsme zřídili nový obchodní odbor, který úspěšně jedná o snižování cen u již uzavřených smluv, nebo soutěží s výraznou úsporou produkty, které nelze nakupovat přes Nákupní portál města Ostrava,“ uvedl ředitel Městské nemocnice Ostrava MUDr. Tomáš Nykel, s tím, že je opravdu potřeba důsledně vybrat komodity, které je ve zdravotnickém zařízení možno prostřednictvím portálu nakupovat. „Velmi nám záleží na tom, abychom nesnižovali náklady na úkor kvality materiálů a tím na úkor pacientů. Naši zaměstnanci proto věnovali přípravě výběrových řízení ve spolupráci se společností eCENTRE značný čas a první výsledky už ukázaly, že se důsledná příprava vyplatila,“ doplnil Nykel.

Městská nemocnice Ostrava nyní nakupuje o 21% levněji šicí materiály, ušetřila 34% na dodávkách zdravotnického materiálu pro anestezii a kyslíkovou terapii, a o 25% nižších cen se podařilo dosáhnout také u infúzních roztoků. Další aukce přes Systém sdružených nákupů, které město zavedlo pro všechny své organizace, se nyní připravují.

„Ve spolupráci s Městskou nemocnicí Ostrava nyní připravujeme elektronická výběrová řízení na zdravotnický materiál a léčiva v celkové hodnotě 41 milionů korun. Příprava je samozřejmě časově náročná, ale věříme, že přinese očekávaný ekonomický efekt. Jsme rádi, že nové vedení městské nemocnice dělá maximum pro využití elektronických aukcí a systému,“ řekl Vítězslav Grygar, ředitel společnosti eCENTRE, která Systém sdružených nákupů pro Ostravu realizuje.

Městská nemocnice jako jedna z prvních také úspěšně propojila svůj informační systém s Nákupním portálem města Ostrava. „Díky propojení Nákupního portálu s naším systémem bude možné zjednodušit proces evidence nákupu a realizace objednávek za ceny vzešlé z elektronických aukcí. Navíc díky propojení bude možné postupně zvyšovat portfolio položek nakupovaných přes e-aukce. Celý proces by se tak mohl značně urychlit a očekáváme od toho dosažení nemalých úspor nákladů,“ doplnil náměstek ředitele Městské nemocnice Ostrava pro ekonomiku a provoz Ing. Petr Šmíd. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…