Energetici zachraňovali beskydskou pastvinu, jejich děti pásly ovce a lovily motýly

16.08.2015 15:02

Severomoravští zaměstnanci Skupiny ČEZ prožili sobotu se svými rodinnými příslušníky na rozpálených beskydských pláních krmením oveček a poznáváním motýlů, ale především prací. Ve spolupráci s nadšenci z rožnovské organizace ČSOP Salamandr se podíleli na záchraně jedné z pastvin s množstvím chráněných druhů rostlin a hmyzu.

Energetici zachraňovali beskydskou pastvinu, jejich děti pásly ovce a lovily motýly
Foto: cez.cz
Popisek: Rodinné dobrovolnické dny ČEZ.

Dobrovolnická pomoc energetiků navazuje na projekt Valašské pastviny, který díky podpoře Nadace ČEZ přispěje k záchraně typického prvku valašské a beskydské krajiny. Zarůstání pastvin ohrožuje mnoho vzácných rostlin a zvířat, především motýlů. Projekt umožní péči o 15 cenných lokalit v Beskydech, kde letos probíhá výřez křovin, pastva ovcemi i sečení.

„Nečekali jsme, že se podaří udělat tolik práce. Dobrovolníci měli za úkol sklidit seno z posečené louky, což nebylo vzhledem k náročnému terénu a tropickému počasí nijak jednoduché. Krátce po poledni ale bylo hotovo,“ vysekl pracantům pochvalu Martin Krupa, který měl za ČSOP Salamandr akci na starost.

Podobně nadšení byli i zaměstnanci Skupiny ČEZ a jejich rodinní příslušníci. „Lidé mohli parný den strávit na koupališti, ale rozhodli se podpořit dobrou věc. Přijeli všichni přihlášení a myslím, že všichni také odjížděli s pocitem dobře vykonané práce a příjemně stráveného dne se svými rodinami a kolegy. Viděli jsme, že naše práce má smysl a rádi bychom v ní pokračovali,“ dodala Renata Skupníková, která má na severu Moravy firemní dobrovolnictví energetiků na starost.

Akce se uskutečnila na pastvinách u bývalé osady Skuručena mezi Čeladnou a Horní Bečvou, v nadmořské výšce kolem 800 metrů. Na dnes opuštěném území žilo dříve pět rodin a dětí bylo v chalupách tolik, že by naplnily celou jednu třídu. Dnes však tato i mnohé další pastviny zarůstají, což ohrožuje mnoho vzácných rostlin a zvířat, především motýlů.

ČSOP Salamandr z Rožnova pod Radhoštěm usiluje o zachování a šetrný rozvoj přírodního a kulturního dědictví Beskyd a okolí. Organizace se podílela například na záchraně smilkových trávníků v Beskydech, na záchraně modráska černoskvrnného na Horním Vsacku a mnoha dalších aktivitách. Na projekt Valašské pastviny letos získala od Nadace ČEZ 150 tisíc korun.

Firemní dobrovolnictví podporuje Skupina ČEZ od roku 2008. V rámci programu Čas pro dobrou věc si může každý zaměstnanec vybrat, jaké veřejně prospěšné organizaci nabídne své síly nebo vědomosti – letos takto energetici podpořili svou prací více než 50 neziskovek. Víkendové akce, kterých se mohou zúčastnit také rodinní příslušníci zaměstnanců, jsou letošní novinkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…