Energeticky úsporný projekt ušetří Kongresovému centru Praha 30 % nákladů na energie

12.10.2015 19:20

V září byla podepsána smlouva na realizaci energeticky úsporného projektu v hodnotě 126 mil. korun, který Kongresovému centru Praha garantuje za 10 let celkovou úsporu 213 mil. Kč, tedy ročně více jak 21 mil. Kč.

Energeticky úsporný projekt ušetří Kongresovému centru Praha 30 % nákladů na energie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kongresové centrum

Tento v Česku unikátní svým rozsahem a komplexností projekt energetických služeb s garantovanou úsporou bude realizovat společnost ENESA a.s., která je součástí ČEZ ESCO ze Skupiny ČEZ.

Kongresové centrum Praha (KCP), bylo postaveno na přelomu 70. a 80. let 20. století. Přestože KCP prošlo v roce 2000 rekonstrukcí a přístavbou, technologická zařízení se zásadně nezměnila a většina jich pochází z let výstavby. Do letošního roku náklady na elektrickou energii, plyn a vodu spolkly každoročně téměř 74 mil. korun.  Proto se KCP rozhodlo modernizovat energetické hospodářství s využitím energetických služeb se zaručeným výsledkem (EPC). Kromě toho, že náklady na realizaci úsporných opatření za 126 mil. korun budou postupně spláceny z budoucích garantovaných úspor energie, bude ENESA zainteresována na dalším zvyšování energetické efektivnosti a dalším snižování provozních nákladů KCP. K tomu využije energetický management, jehož přínosy si již ověřila na několika obdobných objektech jako bylo například Národní divadlo, Rudolfinum, Stavovské divadlo a další.  

Projekt zahrnuje modernizaci většiny technologických zařízení jako jsou kotelna, strojovna chlazení a vzuchotechnika, která bude vybavena rekuperací. Nově budou instalovány kogenerační jednotky a další technologie na využití odpadního tepla. Kompletní modernizací a rozšířením projde celý systém měření a regulace. Obnovu si vyžádá i osvětlení. Realizace projektu bude probíhat za provozu a potrvá do října 2016. Celý komplex opatření přinese za 10 let úsporu ve výši 213 mil. Kč, což představuje snížení spotřeby elektrické energie, plynu a vody o 30 %.

Kongresové centrum Praha, a.s. již řadu let patří mezi nejvýznamnější kongresová centra v Evropě. Ve více než 50 sálech, salóncích a jednacích místnostech nabízí dostatek prostoru pro pořádání kongresů až pro 9 300 účastníků. Vysoká technická úroveň a variabilita prostor umožňují realizaci nejen kongresů a konferencí, ale také výstav, společenských akcí i kulturních představení. Více o Kongresovém centru Praha, a.s. na http://www.kcp.cz/

ENESA a.s. je největší česká společnost poskytující výhradně energetické služby (zvl. metodou Energy Performance Contracting, EPC) včetně energetického managementu v ČR. Za 10 let své existence zavedla energeticky úsporná opatření v téměř 200 objektech. Při celkové investici přesahující 650 mil. Kč ušetřily zákazníkům její projekty na provozních nákladech přes 475 mil. Kč. V roce 2015 byly realizovány energeticky úsporné projekty metodou EPC v Rudolfinu, v Ateliérech ND, v nemocnicích ve Svidníku, Žiaru nad Hronom a Trebišově, ve strojírenském podniku BUZULUK Komárov a nově také v Kongresovém centru Praha. Od roku 2015 je součástí ČEZ ESCO ze Skupiny ČEZ.

Kvalitu služeb společnosti ENESA dokládají významná ocenění. V roce 2014 ocenila Evropská iniciativa pro energetické služby (EESA) EPC projekt v Nemocnici Jihlava titulem „Nejlepší evropský projekt energetických služeb“. V roce 2009 obdržela společnost ENESA od EESA ocenění „Nejlepší evropský poskytovatel energetických služeb za rok 2009“. O rok později si odnesla titul „Nejlepší projekt v kategorii OHEŇ“ z národního kola ankety E.ON Energy Globe Award 2010 za projekt EPC v Národním divadle. Více o ENESA a.s. na http://www.enesa.cz/

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…