Epson: Projekt Hatalom uspěl v národním finále a míří do Evropy

14.05.2018 15:25

Tým žáků Gymnázia Opatov slaví obrovský úspěch. Se svým projektem Hatalom vyhrál národní finále prestižní soutěže CanSat pořádané Evropskou vesmírnou agenturou a bude reprezentovat Českou republiku v evropském finále, které se bude konat na přelomu června a července na portugalských Azorech.

Epson: Projekt Hatalom uspěl v národním finále a míří do Evropy
Foto: EPSON
Popisek: EPSON

Tým Hatalom zkonstruoval dron, tedy satelit, který se zaměřil na hledání života a podmínek pro vznik života, jako je UV záření či složení atmosféry. Ve finálovém kole porotu nejvíce zaujala možnost biologické analýzy, kdy jejich model odebral vzorek půdy, který přes noc vyrostl v agaru. V tomto vzorku se podařilo nalézt 3 druhy života a z toho dva identifikovat.

Patrik Novotný, výkonný vedoucí týmu, uvádí: „Náš tým Hatalom o této soutěži začal přemýšlet už v září, kdy jsme se o soutěži dozvěděli. Po dlouhém přemýšlení nad sekundární misí jsme se rozhodli pro vytvoření obdoby dronu a zkoumání podmínek vhodných pro život. Zaměřili jsme se na vytvoření a otestování přenosu dat, jako jsou GPS souřadnice, teplota a tlak.“

Týmy jsou v národních soutěžích i mezinárodním kole hodnoceny nejen za konstrukci satelitu, ale i jeho příběh, soudržnost týmu, schopnost prezentovat, vzdělávací přínos, publicitu a schopnost shánět sponzory, kterým je u tohoto projektu společnost Epson. Hodnocení provádí porota složená napůl z laiků a odborníků.

Patrik Novotný dále dodal: „Ve finále ze sebe všechny týmy vydaly to nejlepší. Stejně jako jiné týmy jsme se potýkali s řadou obtíží, např. v den finále bylo neobvyklé teplo, takže došlo na CanSatu ke zkratu, který nakonec letěl na padák. Dron verze jsme se báli, nestihli jsme ji kvůli smůle předchozích dnů otestovat. Vše ostatní mimo dronní funkce jsme provizorně upravili. Po úspěšné prezentaci, která se konala další den, nás porota vyslala jako zástupce ČR do zahraničního kola soutěže a my se pokusíme je i všechny naše fanoušky nezklamat. V nadcházejícím měsíci a půl se poučíme z chyb, kterých jsme se dopustili, a ještě CanSat vylepšíme.“

„Jsem na naše žáky skutečně pyšný. Sestrojit takto komplikovaný model, vyřešit úskalí, do kterých se žáci během soutěže dostali, a ještě porazit konkurenci je opravdu vynikající výsledek,“ říká ředitel Gymnázia Opatov RNDr. Jan Peřina.

„Společnost Epson byla vždy poháněna touhou po technologických inovacích s cílem zpříjemnit a ulehčit pomocí těchto technologických řešení život uživatelům na celé planetě. Proto se jsme hrdí, že jsme se mohli stát partnery projektu Hatalom a že jsme mu pomohli vyrůst až k tomuto fantastickému výsledku, jakým účast v Evropském finále bezpochyby je.“ říká Kateřina Vymazalová, Marketing & PR Manager společnosti Epson CZ & SK.

Projekt CanSat je studentská soutěž, ve které mají týmy za úkol vytvořit satelit o rozměrech plechovky od limonády. Cílem soutěže je sestrojit, naprogramovat a prezentovat napodobeninu sondy či satelitu, který je následně vynesen 500 až 1500 metrů nad zem. Model musí splňovat přísná kritéria, jako například pád, který musí být regulován pomocí padáku, vrtule či jiným způsobem na předem stanovenou rychlost a zároveň s frekvencí nejméně 1 Hz měřit a odesílat data o teplotě a tlaku. CanSat satelity mají za cíl získat určitá data, která pak musí soutěžící analyzovat, případně zasadit do širšího kontextu celé mise a prezentovat odborné porotě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…