Era: Jak dostat Vánoce pod kontrolu?

02.12.2014 17:29

Před Vánoci uvolňujeme otěže svých peněženek. Podle údajů ČSOB a Ery jsme vloni v prosinci utratili jen za platby kartou o 30 % více, než jsou průměrná měsíční čísla ve zbytku roku. Před svátky strmě rostou vydání zejména za potraviny, elektroniku, hračky a knihy.

Era: Jak dostat Vánoce pod kontrolu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vánoční stromek

Abyste nepodlehli předvánočnímu šílenství, vyplatí se mít na paměti několik základních rad:

• Odložte práce, které nespěchají.
• Práce, které nepočkají, svěřte profesionálům.
• Zhodnoťte na začátku své finanční možnosti.
• Dárky nakupujte chytře, bezpečně a s dostatečným předstihem.
• Mějte systém, jak mít své finance pod kontrolou – srovnávejte příjmy s výdaji.
• Hledejte příležitosti, kde za nákupy ještě získat benefity.

1)  Nakupujte chytře a bezpečně

Pro to, abyste ušetřili nejen peníze, ale i nervy při shánění vánočních dárků, existuje několik cest. Nejjednodušší z nich je nákup dárků na internetu. Podíl online plateb se podle údajů ČSOB a Ery zvyšuje v listopadu oproti zbytku roku přibližně o 15 % co do počtu transakcí, objemy rostou zhruba o 10 %. Placení v certifikovaných e-shopech se nemusíte bát. Nejběžnější formou je online platba platební kartou, oblíbené jsou i platební brány. Platba kartou je pohodlný a dnes velmi rozšířený způsob, jak platit online. Mnoho lidí z ní má přesto stále obavy. Stačí však dodržovat jednoduché bezpečnostní zásady. Především nakupujte jen u obchodníka, který nabízí platbu kartou přes tzv. 3D Secure technologii. Při využití systému 3D Secure se citlivé údaje o vaší kartě k obchodníkovi vůbec nedostanou, dalším bezpečnostním prvkem je navíc potvrzení internetové platby SMS.

Platíte-li kartou, můžete využít i jiné výhody – třeba tzv. chargeback. „Pro klienta je výhodné platit na internetu kartou, protože pokud mu zboží není doručeno, řešení problému může přesunout na svou banku a nemusí řešit vrácení platby přímo s obchodníkem. Kartou lze platit bez ohledu na hranice, při nákupech u  zahraničních obchodníků tak nemusí řešit ani případnou jazykovou bariéru. Pokud totiž klient neobdrží kartou placené zboží objednané přes internet, může se obrátit na svou banku a podat standardní reklamaci. Banka ji přijme a v rámci šetření následně získá stanovisko zpracovatelské banky, které obchodník musí doložit veškeré podklady k transakci a jejímu účelu. Pokud obchodník neprokáže objednané plnění, je povinen peníze vrátit a jsou klientovi připsány zpět na jeho účet,“ vysvětluje František Klufa, ředitel útvaru Péče o klienty ČSOB a Ery.

K online placení můžete využít i digitální peněženky – třeba PaySec nebo aplikaci pro chytré telefony MasterCard Mobile, která vám umožní zaplatit u přibližně 6 500 českých a slovenských internetových obchodníků jednoduše pomocí QR kódu.

Řada lidí již ze zkušenosti ví, že před Vánoci bývají delší dodací lhůty, proto se vyplatí nakupovat i v eshopech s předstihem. Před samotným nákupem je vhodné využít cenové online srovnávače, které vám pomůžou zorientovat se, kolik co stojí a kde najdete hledané zboží nejlevněji.

Rada navíc: Konto PaySec – elektronickou peněženku si každý pořídí rychle a jednoduše, stačí mu účet u kterékoli banky, e-mail a mobilní telefon. Registrace je hotová za 2 minuty a při použití on-line nabití může z peněženky ihned platit.

2) Mějte finance pod kontrolou

V rámci předvánočních nákupů je dobré mít na paměti, kolik jste již utratili a kolik Vám ještě na výdaje zbývá. Existuje řada aplikací, které podobnou pomoc nabízejí. Klienti Ery mají přímo v internetovém bankovnictví službu Era osobní finance, se kterou mají hned jasno, za co utrácí.

Na nákup vánočních dárků můžete využít svoji kreditní kartu. Oproti kontokorentu nabízí bezúročné období. „Era umožňuje využít toto bezúročné období v délce 55 dnů, a to i u výběru z bankomatu," upozorňuje František Klufa. „Kromě toho při platbě Era kreditkou získáte u vybraného zboží zdarma prodloužení záruky o jeden rok nad její běžný rámec a pojištění na poškození nebo odcizení po dobu šesti měsíců. Delší záruka a pojištění se nově týká mobilů a tabletů včetně jejich displejů,“ dodává Klufa. Vzhledem k tomu, že chytré telefony a tablety budou i letos patřit k oblíbeným vánočním dárkům, vyplatí se nad touto nabídkou uvažovat.

Pokud už se rozhodnete pro úvěr, pořádně si rozmyslete, jaké jsou vaše možnosti splácení. Era nyní nabízí půjčku v druhé polovině bez úroků. Peníze získáte rychle a opravdu na cokoliv. Neplatíte navíc žádné poplatky za správu, poskytnutí nebo předčasné splacení půjčky.

Rada navíc: Pokud se rozhodnete využít kreditní kartu k nákupu vánočních dárků, pohlídejte si, kdy vám vyprší bezúročné období. U kreditky se totiž prodleva může výrazně prodražit. Pro zapomnětlivce přináší Era řešení v možnosti sjednat si plnou automatickou splátku, díky které lze vždy využít bezúročné období.

3) Věnujte čas svým blízkým

„V předvánočním shonu je každá minuta drahá, tak se snažte využívat čas efektivně. Neztrácejte čas hledáním bankomatu a čekáním ve frontě, abyste si mohli vybrat hotovost, v obchodech plaťte kartou,“ radí Klufa. Pokud máte bezkontaktní, nemusíte při útratě do 500 korun ani zadávat PIN, takže platba je opravdu komfortní a rychlá. Naučte se využívat službu CashBack. Je to jednoduché – ve vybraných prodejnách požádáte při placení platební kartou za nákup ve výši alespoň 300 korun pokladní o vydání hotovosti. Vybrat tímto způsobem můžete zdarma až 1 500 korun. Najednou tak zaplatíte za nákup a rovnou vyberete i potřebnou hotovost.

Zbytečně se během adventního období nestresujte, raději běžte na procházku se svými blízkými. Čas můžete ušetřit například tím, že si necháte uklidit od profesionální firmy, objednáte si cukroví z nedaleké cukrárny nebo budete nakupovat online bez stresu a zbytečných front v přeplněném obchodě.

Rada navíc: Pošlete letos svým blízkým místo SMS přání klasické vánoční pohlednice. A až budete na poště, můžete tu rovnou vyzvednout balíčky, které jste si objednali v eshopu na dobírku. Klienti Ery a ČSOB navíc mohou za služby na pobočkách České pošty, tedy i za dobírku, zaplatit pohodlně kartou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…