Evropská komise podpořila snahy Hospodářské komory ČR v boji proti zavedení minimální mzdy v Německu

21.05.2015 11:59

Evropská komise zahájila proceduru pro porušení práva EU s Německem. Důvodem je zavedení minimální mzdy pro všechny dopravní operace na území tohoto státu. Evropská unie tímto krokem potvrdila správnost snahy Hospodářské komory ČR a dalších zemí Visegrádské skupiny v boji proti tomuto diskriminačnímu opatření.

Evropská komise podpořila snahy Hospodářské komory ČR v boji proti zavedení minimální mzdy v Německu
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„Evropská komise se domnívá, že uplatnění minimální mzdy v Německu na všechny přepravní operace na německém území omezuje svobodu poskytování služeb a volný pohyb zboží nepřiměřeným způsobem. Německo má nyní dva měsíce na zaslání odpovědi Evropské komisi,“ prezentuje stanovisko Komise ředitelka CEBRE – České podnikatelské reprezentace při EU Alena Mastantuono.

Zavedení minimální mzdy v Německu přináší výrazné znevýhodnění tuzemských přepravců. Hospodářská komora ČR se v boji proti zavedení tohoto opatření spojila s komorami zemí Visegrádské čtyřky a nadále hodlá postupovat v rámci tohoto mezinárodního partnerství.

„HK ČR dlouhodobě upozorňuje na diskriminaci, kterou toto opatření přináší. Rozhodnutí Evropské komise potvrzuje správnost dosavadního postupu HK ČR, včetně našich mezinárodních aktivit v této oblasti. Tento krok Komise proto vítáme,“ uvedl ředitel Odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory ČR Ladislav Minčič.

Českým firmám zavedením německé minimální mzdy vznikla povinnost písemně v německém jazyce nahlásit zahájení cesty, poštou nebo faxem, centrále celního úřadu v Kolíně nad Rýnem. Dále musí dopravci zaznamenávat počátek, konec a délku denní pracovní doby nejpozději do 7 dní, všechny údaje musí být pro účely kontrol k dispozici na území Německa, a navíc minimálně po dobu dvou let archivovány. V případě neplnění těchto povinností zaměstnavatelům hrozí pokuta až do výše 500 000 EUR.

Hospodářská komora České republiky zastupuje podnikatelskou veřejnost na základě zákona č. 301/1992 Sb. o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Hlavním posláním Hospodářské komory ČR je vytvářet příležitosti pro podnikání, prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji podnikání v ČR a tím i k celkové ekonomické stabilitě státu. Hospodářská komora České republiky je povinným připomínkovým místem podnikatelské legislativy a chrání zájmy svých členů sdružujících se prostřednictvím sítě regionálních komor a začleněných živnostenských společenstev.  HK ČR sdružuje téměř 14 000 členů (fyzických i právnických osob podnikajících v ČR) organizovaných v 61 regionálních komorách a 86 oborových asociacích HK ČR. Více na www.komora.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…