Evropskou statistiku o odpadech tvoří ČSÚ

20.11.2015 17:43

Vláda se má na své dnešní schůzi zabývat i Zprávou o životním prostředí za rok 2014 zpracovanou Ministerstvem životního prostředí. Součástí předložené Zprávy je také informace o odpadech. Jejich oficiální statistikou disponuje Český statistický úřad. Opakovaně to potvrdil např. Eurostat. Agregátní administrativní údaje Ministerstva nerespektují mezinárodně uznávané standardy a od oficiálních statistik se liší.

Evropskou statistiku o odpadech tvoří ČSÚ
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

V roce 2014 bylo v Česku podle statistických dat ČSÚ postavených na zásadách evropského statistického systému vyprodukováno celkem 23,8 miliónu tun odpadů, z toho 3,3 miliónu tvořil komunální odpad. Podle administrativních zdrojů dat resortu životního prostředí však byla celková loňská produkce odpadů 32,2 miliónů tun, přičemž komunální odpad činil 5,3 miliónu. Rozdíly se ale týkají i dalších údajů. Např. dle ČSÚ bylo v loňském roce skládkováno 1,8 miliónu tun komunálního odpadu, což je 56 % celkového množství.

„Data z informačního systému Ministerstva životního prostředí nelze využívat k tvorbě oficiálních statistik, neboť dle Eurostatu nenavazují na mezinárodní statistickou legislativu o odpadech a rovněž odporují základním parametrům evropského statistického systému,“ uvádí Jiří Hrbek, ředitel odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ.

Údaje z informačního systému Ministerstva nelze v dané podobě čerpat pro potřeby statistiky např. proto, že lze předpokládat administrativní navyšování objemu produkce odpadu. Při předávání dílčích druhů odpadů mezi provozovnami totiž dochází k jejich překódování a několikanásobnému započítávání. V administrativním systému resortu také nejsou plně využívány evropsky harmonizované statistické klasifikace a číselníky, což způsobuje nejednoznačné zařazení odpadů v kategoriích produkce i nakládání.

Více se dočtete zde: Produkce, využití a odstranění odpadů – 2014.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…