FAEI: Auta, která se řídí sama, sníží počet nehod

11.01.2018 16:26

Víceméně samořiditelná auta do dvaceti let ovládnou i naše silnice. Zároveň přispějí k rapidnímu snížení počtu smrtelných nehod. V rozhovoru pro Finanční a ekonomický institut (FAEI.cz) to říká analytik České asociace pojišťoven (ČAP) Petr Jedlička, který s Janem Matouškem a Lukášem Houskou z ČAP k autonomním vozům vytvořili studii.

FAEI: Auta, která se řídí sama, sníží počet nehod
Foto: faei.cz
Popisek: Finanční a ekonomický institut - logo

„Nejoptimističtější scénář počítá s většinovým zastoupením autonomních vozidel ve vozovém parku v ČR už v roce 2037,“ uvedl Jedlička v rozhovoru.

Podle něho lze očekávat pokles nehodovosti ze stávajících 3,5 škody na sto vozidel na 0,5 škody. Vždyť třeba bezpečnostní pásy a další pasivní systémy zredukovaly počet usmrcených na 100 000 vozidel za necelých 50 let o více než 90 procent.

Autonomní vozidla každopádně promění fungování pojišťoven. Lepší data o vybavenosti vozidel povedou ke spravedlivější ceně pojištění, míní analytici ČAP.

„S nástupem autonomních vozidel se bude muset ovšem proměnit i nastavení systému technické kontroly, která bude zahrnovat také odolnost vozidla proti kybernetickým rizikům. Moderní automobily generují řadu osobních údajů o řidiči, které mohou být snadno zneužitelné, proto bychom měli v budoucnu sledovat nejen technický stav vozidla, ale také například aktualizaci antivirového softwaru, adekvátnost hardwarového vybavení. Otvírá to také zásadní etické otázky,“ upozornil Jedlička.

Celý rozhovor s Petrem Jedličkou si můžete přečíst ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…