FAEI: Informace o nemovitostech jsou veřejné. S občankou víte o každém vše

23.05.2017 9:05

Kdokoliv se chce o komkoliv dozvědět důvěrná data, jako jsou rodná čísla, čísla účtů, jaké všechny nemovitosti vlastní, a hlavně od koho a za kolik je získal, nemusí nijak složitě pátrat. Stačí k tomu občanka, pár korun a zajít na katastr. Vše požadované vám na úřadě vytisknou. V rozhovoru pro portál Finančního a ekonomického institutu to potvrdil Karel Večeře, předseda Českého úřadu zeměměřického a katastrálního (ČÚZK).

FAEI: Informace o nemovitostech jsou veřejné. S občankou víte o každém vše
Foto: FAEI
Popisek: Karel Večeře, předseda Českého úřadu zeměměřického a katastrálního (ČÚZK)

„Přehled vlastnictví konkrétní osoby může získat každý, kdo prokáže svoji totožnost. K čemu lze údaje katastru použít, to je upraveno hned v úvodu katastrálního zákona. Pokud by je někdo využíval v rozporu se zákonem, hrozí mu postih například podle zákona o ochraně osobních údajů,“ uvedl Večeře v rozhovoru (ZDE).

Vlastníci se proti tomu nijak chránit nemohou, protože se o tom ani nedozví. Jejich jediným ochráncem, ale až po zneužití informací, je Úřad pro ochranu osobních údajů.

Předseda ČÚZK dále upozornil, že pozemky s nejasnými vlastníky a bez dědiců za sedm let připadnou státu. „Většinou jde o nějaké nemovitosti, které byly opomenuty v dědickém řízení, nebo se jich neujal stát, když vlastník zemřel bez dědiců, v menším počtu případů může jít i o přetrvávající problémy z poválečných konfiskací majetku. Nový občanský zákoník stanoví, že pokud je nemovitost opuštěná, připadne po deseti letech státu. Zaměňovat to s vyvlastněním by byl velký omyl,“ konstatoval.

Celý rozhovor s předsedou úřadu Karlem Večeře si můžete přečíst ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…