FAEI: Penzijní společnosti nechtějí válku se státem

02.07.2015 12:45

Atraktivnější třetí pilíř penzijního připojištění by mohl nahradit penzijním fondům škody způsobené zrušením druhého pilíře. V exkluzivním rozhovoru pro server Finančního a ekonomického institutu to naznačil prezident Asociace penzijních společností ČR Aleš Poklop (zároveň šéf Penzijní společnosti České spořitelny). A proto dávají penzijní společnosti přednost mírovému řešení před arbitrážní válkou se státem. Potvrzuje to i fakt, že část ztrát fondy odepsaly již ze zisku minulého roku.

FAEI: Penzijní společnosti nechtějí válku se státem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Aleš Poklop také upozorňuje na skutečnost, že třetí pilíř opouští v průměru 40 tisíc lidí za kvartál, tedy zhruba 160 tisíc za rok. Příčinu vidí v tom, že provize placené za zprostředkování doplňkového penzijního spoření jsou regulací omezeny na maximálně 3,5 procenta průměrné mzdy, což je asi 850 korun, tedy mnohonásobně míň, než je v pojišťovnictví. Například v loňském roce se za celý trh jednalo o zhruba 116 milionů korun. V pojišťovnictví bylo na provizích vyplaceno přibližně 10 miliard.

„Obecně prodejce musí mít motivaci a pokrýt náklady za uzavření smlouvy, a proto iniciujeme u našeho produktu zvýšení provizí alespoň na dvojnásobek současného stavu, což již považujeme za přiměřené. Rozhodně ani zdaleka nemíříme k částkám, které jsou nastaveny v pojištění,“ řekl Poklop, který však připouští, že je to dnes horké téma.

Externí zprostředkovatelé a poradci vlastních sítí penzijních společností jsou podle prezidenta asociace nejdůležitějším prvkem pro nábor klientů.

„Reklama jen upozorňuje a říká, že tady třetí pilíř je a že je výhodné do něj vstoupit. Aby ale klient do třetího pilíře skutečně vstoupil, aby se rozhodl – tam je myslím práce poradců nezastupitelná,“ uvedl Aleš Poklop.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…