FAEI.cz: Kdyby se investiční životní pojištění státu nelíbilo, tak je může zakázat, říká respektovaný ekonom

21.05.2018 12:30

Portál Finanční a ekonomické informace dnes přinesl rozhovor s respektovaným ekonomem a jedním z předních českých odborníků, profesorem Jaroslavem Vostatkem, který se kromě jiného vyjadřuje ke kauze kolem investičního životního pojištění. „Investiční životní pojištění není nic jiného, než investiční fond zabalený jako pojištění. To říkám svým studentům dlouhodobě. A kdyby se takové pojištění státu nelíbilo, tak je může zakázat,“ říká v rozhovoru.

FAEI.cz: Kdyby se investiční životní pojištění státu nelíbilo, tak je může zakázat, říká respektovaný ekonom
Foto: FAEI.cz
Popisek: Prof. Ing. Jaroslav Vostatek, CSc.

Profesor Vostatek připomíná jak vznik tohoto druhu pojištění v USA v 80. letech minulého století, tak příchod zahraničních pojišťoven na tuzemský trh v devadesátých letech. „Aby získaly smysluplný podíl na trhu, obvykle je nenapadlo nic chytřejšího, než že přepláceli vlastní prodejní síť, makléře a jiné prodejce. Ta obrovská režie do pojistného těžko montuje,“ konstatuje v rozhovoru.

Podle Vostatka je státní podpora finančních produktů v České republice velmi chaotická a je ve vleku lobbistů: „Systém u nás celkově funguje špatně, státní správa a ochrana spotřebitele nejsou na patřičné úrovni a odnášejí to klienti.“

Jako jeden z příkladů uvádí také finančního arbitra, který podle něj životnímu pojištění nerozumí. „Tomu, co arbitrovi vadí – tedy to, že jedna konkrétní smlouva má takzvaně nulovou pojistnou částku a nulový pojistný zájem – na Západě říkají čisté investiční životní pojištění. Kdyby tohle finanční arbitr věděl, asi by přestal vyprávět pohádky, byť pěkně stylizované,“ říká profesor Vostatek. Ze zahraniční odborné literatury je podle něj na sto procent zřejmé, že ve světě to za životní pojištění považováno je.

Celý rozhovor s profesorem Jaroslavem Vostatkem si můžete přečíst zde.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…