FIFA: Parlament vyzval k výběru dočasného předsedy

12.06.2015 10:01

Evropský parlament ve ve čtvrtek schváleném usnesení vyjádřil lítost nad nedávnými obviněními z korupce v Mezinárodní fotbalové federaci (FIFA), která vážně poškodila důvěryhodnost a integritu světového fotbalu. Poslanci vyzvali k nulové toleranci vůči korupci ve fotbale a zdůraznili potřebu naléhavých hlubokých strukturálních reforem FIFA.

FIFA: Parlament vyzval k výběru dočasného předsedy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropský parlament

Parlament přivítal rezignaci Josepha Blattera z funkce předsedy FIFA a vyzval federaci, aby vybrala jeho dočasného zástupce. FIFA by měla zavést transparentní, vyvážený a demokratický rozhodovací proces, který by se měl týkat i volby nového předsedy, uvádí se v textu usnesení.

Mistrovství světa v letech 2018 a 2022: anulace při prokázání korupce

Všichni funkcionáři, kteří se dopustili finančních deliktů, by měli být dle poslanců odvoláni a všechna rozhodnutí spojená s korupcí nebo jinou trestnou činností přezkoumána.

Poslanci podtrhují důležitost vyšetřování švýcarskými a americkými orgány ve věci rozhodnutí výkonného výboru FIFA o přidělení organizace mistrovství světa v letech 1998, 2010, 2018 a 2022 Francii, Jižní Africe, Rusku a Kataru. Vítají zároveň prohlášení předsedy výboru FIFA pro audit a dodržování norem, podle nějž by udělení pořadatelství mistrovství světa v letech 2018 a 2022 mohlo být zneplatněno, objeví-li se důkazy o tom, že příslušná rozhodnutí byla výsledkem korupčních aktivit.

Kontrola etických standardů nezávislým orgánem

Vzhledem k tomu, že je dle poslanců korupce ve FIFA “přebujelá, systémová a hluboce zakořeněná”, fotbalová federace by měla bezodkladně provést hluboké strukturální reformy, včetně přezkumu stanov, struktury, kodexů, provozních zásad a praktických postupů. Federace by měla posílit svou transparentnost a zodpovědnost zejména v souvislosti s rozhodovacími procesy a odměňováním členů výkonného výboru a vyššího managementu. Součástí reforem by mělo být také časové omezení funkčních období a nezávislá hluboká kontrola členů výkonného výboru, uvádí se v textu.

Poslanci vyzývají FIFA, aby pro členy vedení a výkonného výboru zavedla přísné etické normy a kodex chování, jejichž dodržování by kontroloval nezávislý monitorovací orgán.

Plná spolupráce EU a členských států s vyšetřovateli

Parlament vyzývá EU a její členské státy, aby plně spolupracovaly při probíhajících i budoucích vyšetřováních korupčních praktik v rámci FIFA. Evropská spolupráce v oblasti vymáhání práva prostřednictvím společných vyšetřovacích týmů a spolupráce mezi orgány činnými v trestném řízení by měla být posílena. Poslanci rovně požadují přijetí přiměřených opatření na řešení jakýchkoli náznaků korupce na území EU ze strany funkcionářů FIFA a národních fotbalových svazů.

Hry v Baku a političtí vězni v Ázerbájdžánu

Poslanci se ve středeční večerní rozpravě věnovali také pořádání Evropských her 2015 v ázerbajdžánském Baku. Hry jsou pořádány ve chvíli, kdy je většina ázerbájdžánských ochránců lidských práv vězněna. V rozpravě poslanci požádali Radu ministrů EU, aby vyzvala olympijské výbory a velké sportovní federace k zařazení dodržování lidských práv, klíčové hodnoty EU, mezi kritéria pro rozhodování o přidělení organizace mezinárodních sportovních akcí. Většina poslanců v rozpravě zdůraznila, že velké sportovní akce mají důležité ekonomické a politické dopady a vyjádřili znepokojení nad tím, že autoritářské režimy mohou tyto akce zneužít ke zlepšení reputace svých zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…