FLUKE: Bojujeme proti vibracím a společně to jde lépe

18.08.2014 16:51

aneb Když se spojí infračervená kamera a vibrometr

FLUKE: Bojujeme proti vibracím a společně to jde lépe
Foto: Fluke
Popisek: Společnost Fluke Corporation

Spadne-li strom v lese... způsobí hluk, ať už jej někdo slyší nebo ne. Podobně jako tento fiktivní strom, mohou i stroje varovat před hrozícími problémy – jen je třeba se správně dívat a naslouchat. Mezi nejpraktičtější ukazatele patří teplota a vibrace. Většina mechanických součástek vydává za normálního provozu určité množství tepla a vibrací. Nadměrné množství tepla, podchlazení nebo vibrace mohou ukazovat na některé problémy v pozadí, které pak můžete napravit dříve, než dojde k poruše a zastavení výroby.

Nyní jsou k dispozici nové měřicí přístroje, jako je například infračervená kamera Fluke Ti400 a vibrometr Fluke 805, které pomáhají měřit teplotu a vibrace; přístroj 805 také dokáže měřená data interpretovat. Z těchto dat lze zjistit, o jaký problém pravděpodobně jde a jak jej vyřešit.

Přehřívání při problémech

Neobvykle horká nebo studená místa nebo nezvyklé rozložení teplot na výrobním zařízení často ukazuje na hrozící problém. Proto jsou termokamery, které zachycují dvojrozměrné obrazy povrchové teploty objektů, velmi užitečnými pomocníky pro prediktivní údržbu strojních, elektrických a jiných zařízení. Termokamera umožňuje odhalit a diagnostikovat různé problémy, včetně vysokého odporu elektrických zapojení, který brání dostatečnému proudění vzduchu, problémů s ložisky v motorech, potíží s měřením hladiny v nádržích a celé řady dalších mechanických problémů.

Například v jednom velkém pivovaru pomohlo snímání infračervenou kamerou Fluke odhalit přehřívání převodovky lepicího stroje na etikety; její teplota se blížila bodu varu. Při fyzické kontrole se ukázalo, že převodovka je naplněna vodou místo mazivem. Voda se dovnitř dostala přes poškozené těsnění. Následná porucha by vedla k prostoji etiketovací linky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…