FN Brno: Po téměř devíti měsících končí jedna z etap boje proti koronaviru v Brně, zavírá se nejstarší očkovací centrum v ČR

02.09.2021 14:21

S koncem prázdnin přichází změna velkokapacitního očkovacího centra na brněnském výstavišti, snižuje se jeho kapacita a stěhuje se do prostor Fakultní nemocnice Brno.

FN Brno: Po téměř devíti měsících končí jedna z etap boje proti koronaviru v Brně, zavírá se nejstarší očkovací centrum v ČR
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

Unikátní projekt, původně záložní nemocnice, na brněnském výstavišti v pavilonu G2 byl prvním a nejdéle fungujícím velkokapacitním očkovacím centrem v České republice, které se stalo vzorem pro mnoho dalších podobných míst.

Anketa

Kdo byl vítězem středeční debaty na CNN Prima News?

81%
3%
hlasovalo: 7979 lidí

Brno se stalo průkopníkem vakcinace tisíce lidí na jednom místě během jednoho dne, díky skvělé koordinaci velkého množství zdravotnického personálu Fakultní nemocnice Brno, města Brna, JmK, složek integrovaného záchranného systému a dobrovolníků. Od ledna tohoto roku se zde podalo přes 400 tisíc dávek vakcín. Pro bezchybné fungování bylo třeba velkého množství zdravotnického i nezdravotnického personálu, několika zátěžových testů, pomáhaly i optimalizační modely zpracované vědci z VUT. 

Po dobu fungování velkokapacitního očkovacího centra se zde vystřídalo 272 zdravotnických pracovníků, 111 zdravotních sester FN Brno a 47 pracovníků chodilo pravidelně. Pomáhali zde i studenti, farmaceuti, senioři, maminky na mateřské, lidé pracující v knihovně, divadle, restauracích, pomocnou ruku v rámci brigády přidal například i farář. Celkově bylo s dobrovolníky uzavřeno na 1200 dohod o provedení práce. Od začátku vakcinace přispěli k hladkému provozu také členové policie a to jak z pohledu pořádkového tak administrativního, stejně jako ZZS JMK, která zde měla své stanoviště a poskytovala první pomoc. Očkovací centrum bylo od samého začátku připraveno na vakcinaci tisíce lidí za den, zpočátku nízké a nepravidelné dodávky očkovacích látek ovlivňovaly nabízené denní kapacity, které v plném provozu mohly dosahovat až 6 tisíc vakcinací denně.

„Projekt vakcinačního centra na BVV dokázal úžasným způsobem propojit svět zdravotníků a laické veřejnosti, kteří společnými silami dokázali vytvořit "živý organismus", který pružně reagoval na měnící se podmínky. Výsledkem je více něž 400 000 aplikovaných dávek očkování proti COVID19. Bylo to nezapomenutelných 8 měsíců života,“ říká vedoucí lékař Emergency Medical Teamu doc. MUDr. Milan Krtička, Ph.D., který měl očkování na brněnském výstavišti na starosti.

“Tento unikátní projekt prověřil naše schopnosti a je pozitivním důkazem připravenosti FN Brno čelit obrovským výzvám. Nebylo to vždy jednoduché, vyskytla se řada komplikací a o to více si cením schopností a obětavosti personálu, který se dokázal se všemi nástrahami poprat, zvládnout psychický tlak, udržet plynulý chod centra, pružně reagovat na požadované změny a naočkovat statisíce zájemců o vakcinaci. Upřímně a z celého srdce poděkovat jednotlivcům a jejich týmům, bez nichž by bylo spuštění a zajištění bezproblémového provozu očkovacího centra velmi obtížné,” děkuje prof. MUDr. Ondřej Ludka, Ph.D. zdravotnický náměstek Fakultní nemocnice Brno pro pracoviště NBP všem, kteří se na chodu centra podíleli.

Plány k vybudování záložního zdravotnického zařízení v boji s koronavirem mělo město Brno a Jihomoravský kraj už při první jarní vlně epidemie. „Pokyn k zahájení příprav jsem podepisovala již vloni v březnu. Bylo to opravdu velmi hektické období, kdy nikdo nedokázal předvídat, jaký vývoj bude celá pandemie mít. O to víc mě těší, že prostory upraveného pavilonu G2, poskytnutého městskou společností Veletrhy Brno za symbolickou korunu měsíčně, posloužily pro potřeby očkovacího centra až do dnešního dne, kdy velká část podobných zařízení je již uzavřená. Stále nám chodí hodně poděkování, ale všechna patří v tuto chvíli především těm, kteří chod centra zajišťovali a kteří tak pomáhali chránit lidské životy,“ připomněla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

„Je to neuvěřitelný příběh. Polní nemocnice se chystala na nejhorší scénář, ten naštěstí nenastal, a tak ji dokázala Fakultní nemocnice proměnit na první velkokapacitní očkovací centrum v Česku. Díky více než 400 tisícům dávek, které zdravotníci na výstavišti podali, dokážeme udělat za koronavirem tečku a udržet Jihomoravský kraj na špici v proočkovanosti,“ dodává hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

Vyklízení prostor pavilonu G2 na BVV by nemělo zabrat více jak tři dny a začne ihned po uzavření během dnešního posledního provozního dne v podvečerních hodinách. Na chod očkovacího centra plynule od 1. září navazuje nově vybudované Diagnosticko-očkovací centrum Fakultní nemocnice Brno v areálu Bohunice, budova P s kapacitou až 1500 lidí za den.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec