FN Brno: Zájem o preventivní vyšetření znamének byl rekordní, čtyřem klientům byl diagnostikován melanom

24.04.2018 11:35

V rámci Evropského dne melanomu 23. dubna 2018 navštívil Dermatovenerologické oddělení FN Brno rekordní počet zájemců o preventivní vyšetření znamének.

FN Brno: Zájem o preventivní vyšetření znamének byl rekordní, čtyřem klientům byl diagnostikován melanom
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

Zatímco v minulých letech se v tento den nechalo vyšetřit průměrně 60 lidí, letos jejich počet stoupl na více než dvojnásobek, celkově lékaři vyšetřili 131 zájemců. Z tohoto počtu bylo diagnostikováno lentigo v 28 případech, dysplastické névy v 32 případech, aktinické keratózy v 6 případech, melanom ve 4 případech, bazaliom ve 2 případech, spinaliom nebyl zaznamenán. U klientů bude dále následovat histologické vyšetření patologických lézí.

Maligní melanom je v České republice každoročně diagnostikován u cca 2 500 lidí, 400 lidí na něj zemře. Vyšetření u dermatologa přitom hraje podstatnou roli v prevenci nádoru i při léčbě. Tuto rakovinu kůže lze totiž zpočátku vyléčit pouhým chirurgickým odstraněním. Incidence maligního melanomu v naší populaci vzrůstá, stejně tak i počty preventivně odstraněných rizikových znamének na Dermatovenerologickém oddělení Fakultní nemocnice Brno.

Zatímco v roce 2015 jich bylo pouze 500, v letech 2016 a 2017 jejich počet vzrostl na přibližně 900 ročně. Právě včasný záchyt melanomu je pro úspěšnou léčbu klíčový, v pozdějších stádiích choroby již nádor tvoří metastázy a je špatně terapeuticky ovlivnitelný. Dermatologové doporučují absolvovat preventivní prohlídku v intervalu jednoho až dvou let (dle fototypu), pozornost je třeba věnovat především nově vzniklým mateřským znaménkům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

7:23 Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

Již 1. května začne návštěvnická sezóna v Benešově vile a stejně jako ta předchozí nabídne rozšíření…