FN Brno pomohou v aktuální složité situaci dvě stovky vysokoškoláků

19.10.2020 16:14

Pokles zaměstnanců z řad druhé největší nemocnice u nás je znát. V domácí karanténě je už přes dvě stě zaměstnanců, dalších asi sto pracovníků čerpá Ošetřovné na člena rodiny, převážně zdravotní sestřičky a lékařky tak zůstávají se svými dětmi doma.

FN Brno pomohou v aktuální složité situaci dvě stovky vysokoškoláků
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

FN Brno se podařilo oslovit nejen mediky, ale i studenty vyšších a vysokých odborných škol. Posílit provoz nemocnice by mělo přes dvě stě studentů. Vládou uložená pracovní povinnost by se měla týkat převážně studentů 4. a 5. ročníků lékařských fakult. Ti ale nemohou zastávat práci lékaře a bohužel ani zdravotní sestry, vykonávat mohou jen práci sanitáře nebo ošetřovatele. Už na jaře přitom velká část z nich přišla o celý jarní semestr, nyní by se měla situace opakovat. Pro mediky, kteří se chtějí věnovat například klinickým oborům, by jeden celý rok v jejich šestiletém studiu mohl chybět. „Na jedné straně jako zdravotnický náměstek vítám pomoc mediků a budeme ji potřebovat zcela jistě. Na straně druhé jako vysokoškolský učitel vnímám ty studenty a věřím, že to pro ně a pro lékařské fakulty vůbec není jednoduché. To jejich uvolnění jistě není úplně populární krok, ale v určité fázi bude potřeba,“ shrnul situaci zdravotnický náměstek FN Brno prof. MUDr. Ondřej Ludka, Ph.D.

Nemocnice má přislíbenou pomoc od 111 mediků a chce je využít na takové úkony, které se jim budou v životě hodit. „My se budeme snažit, aby to měli studenti jako součást své praxe. Protože ta je pro ně nesmírně důležitá. Oproti té první vlně, kdy jsme je zapojovali spíš pro práci v odběrových stanech, nyní se budeme snažit zapojit je do péče odborné, aby tak byli s pacienty a aby trénovali na své budoucí povolání,“ uvádí Ludka.

Pracovní povinnost se týká i posledních ročníků studijních programů, které se připravují na nelékařské zdravotnické povolání. Další obrovskou pomocí pro FN Brno tak budou studenti VOŠ zdravotnických nebo vysokých škol s obory ošetřovatelství, všeobecná sestra nebo zdravotnický záchranář. Studenti už často mají vystudovanou střední zdravotnickou školu, tím pádem mají splněnou základní náplň zdravotních sester. Takových studentů bude mít FN Brno k dispozici celkem 92. Za asistence personálu tak mohou okamžitě pomáhat na odděleních.

 

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…