FN HK: Oční klinika používá při přípravě na operace šedého zákalu nejmodernější optický biometr

20.02.2024 16:03 | Tisková zpráva

Oční klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové začala používat nový optický biometr, který během krátkého bezkontaktního a neinvazivního vyšetření dokáže změřit důležité parametry oka. Získané údaje jsou přesnější než u dosud využívaných přístrojů a umožňují dokonalejší a rychlejší provádění operací šedého zákalu, včetně jeho velmi pokročilých nálezů. Moderní biometr výrazně zjednodušuje plánování a výběr nitroočních čoček s komplikovanými optickými parametry, které řeší současně i presbyopii a astigmatismus.

FN HK: Oční klinika používá při přípravě na operace šedého zákalu nejmodernější optický biometr
Foto: fnhk.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Hradec Králové

„Měření různých hodnot a parametrů umožní lékaři provést důkladnou analýzu a schválení naplánování celé operace. Díky síťovému připojení získává tyto informace chirurg na operačním sále. Následně pomocí navigačního systému, který je kompatibilní s biometrem, získává přesný popis vstupů do oka a hodnotu síly, případně také přesnou pozici osy nitrooční čočky,“ uvedl přednosta Oční kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové, doc. MUDr. Libor Hejsek, Ph.D., FEBO. Podle přednosty operace šedého zákalu již není jen výměna staré čočky za jinou. „V jedné době můžeme velmi dobře zlepšit také dioptrický stav oka, nebo dokonce i umožnit dobré vidění na více vzdáleností a omezit potřebu brýlí,“ řekl doc. MUDr. Hejsek.

Onemocnění označované šedý zákal postihuje oční čočku, která se vlivem věku či některých patologických stavů zakalí. Následkem toho pacient vidí rozmazaně a nekontrastně. Jedinou možností léčby je operační zákrok, při kterém se šedým zákalem postižená čočka nahradí čočkou umělou. Oční klinika FN HK každý pracovní den provádí v souvislosti se šedým zákalem až tři desítky operací.

Kromě nejmodernějších postupů v operativě šedého zákalu (který se ve FN HK operuje i s použitím femto-laseru) se také na Oční klinice FN HK provádí dioptrické řešení refrakčních vad mladých pacientů vysoce sofistikovanými laserovými zákroky na rohovce. Na Oční klinice nabízíme i řešení dioptrických refrakčních vad mladých pacientů metodami PRK nebo femto-LASIK, při kterém používáme femtosekundový laser LenSx s excimerovým laserem od legendární značky Schwind. Pro pacienty, kteří nemohou z anatomických důvodů podstoupit laserovou operaci můžeme díky vyspělému instrumentáriu a zkušeným chirurgům nabídnout implantace tzv. fakických nitroočních čoček a tak zbavit mladé pacienty brýlové korekce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…