FN Hradec Králové: První dárci dnes darovali krev v nové budově transfuzního oddělení

11.12.2020 17:05

První dárci dnes darovali krev a krevní složky v nové budově Transfuzního oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové. Objekt za 140 milionů korun nabízí lepší zázemí pro dárce i pro personál. Původní budovu transfuzního oddělení, která již nesplňovala požadavky moderní medicíny, čeká následně demolice.

FN Hradec Králové: První dárci dnes darovali krev v nové budově transfuzního oddělení
Foto: fnhk.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Hradec Králové

Stavba začala loni v druhé polovině srpna, kdy společnost STAKO s. r. o. převzala staveniště. „Jsme rádi, že se přes veškeré komplikace způsobené situací s COVID-19, která například komplikovala dodávky některých materiálů, podařilo stavbu dokončit. Poděkovat také musím všem, kteří se podíleli na doslova bleskovém přestěhování z původního objektu,“ uvedl ředitel FN HK prof. MUDr. Vladimír Palička CSc., dr. h. c.

Nový objekt, který je na fasádě označený červenou kapkou, nabízí moderní prostředí pro odběry krve a krevních složek, zázemí pro jejich zpracování a pro všechny laboratorní činnosti. „Nová budova transfuzního oddělení splňuje nejpřísnější požadavky kladené na výrobce léčiv z lidské krve a na laboratoře oboru transfuziologie a imunohematologie,“ řekl primář Transfuzního oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové MUDr. Vít Řeháček.

Kvůli výstavbě byly dočasně přemístěny odběry plazmy do třetího patra Pavilonu profesora Bašteckého, od dneška dárci krve i plazmy směřují do nového objektu.

Transfuzní oddělení FN HK odebírá bezpříspěvkovým dárcům krev a krevní složky, které dále zpracovává, vyšetřuje a dodává transfuzní přípravky na oddělení nemocnice, kde ji dostávají pacienti. V případě zájmu o darování krve najdete informace ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…