FN Hradec Králové: Tkáňová ústředna si připomíná 70. výročí založení

12.09.2022 18:47 | Aktualizováno

Tkáňová ústředna Fakultní nemocnice Hradec Králové, která patří mezi nejdéle fungující tkáňová zařízení na světě, si letos připomíná 70. výročí od svého vzniku.

FN Hradec Králové: Tkáňová ústředna si připomíná 70. výročí založení
Foto: fnhk.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Hradec Králové

Ústředna, která je samostatným oddělením specializovaným na opatřování, zpracování, konzervaci, skladování a distribuci lidských buněk a tkání k použití při klinických transplantacích, sleduje moderní trendy, novinkou je například spolupráce s IV. interní hematologickou klinikou na jejím transplantačním programu.

„Spolupráce se týká konzervace výchozí suroviny pro výrobu geneticky manipulovaných léčivých přípravků moderní terapie vyráběných v zahraničí a skladování těchto přípravků před vlastním použitím. Prioritou v oblasti použití tkáňových štěpů je zřízení banky kryokonzervovaných cév pro použití na specializovaných pracovištích cévní chirurgie v celé ČR,“ uvedla vedoucí Tkáňové ústředny FN HK Mgr. Miroslava Jandová.

Výročí založení tkáňové ústředny připomene 19. září 2022 odborná konference, která se uskuteční ve Výukovém centru Lékařské fakulty UK v Hradci Králové. Na programu budou například přednášky o historii transplantace kostní dřeně v Hradci Králové, využití tkáňových štěpů v různých oborech medicíny a mnohé další.

Anketa

Chcete, aby soud uznal Babiše vinným za Čapí hnízdo?

2%
89%
hlasovalo: 12042 lidí

Tkáňová ústředna FN HK vznikla v roce 1952, zakladatelem byl prof. MUDr. Rudolf Klen, Dr.Sc., který v čele zařízení působil až do roku 1983. Jeho nástupcem se stal MUDr. Pavel Měřička, Ph.D., který ústřednu vedl do roku 2017. V letech 2018 až 2021 byl vedoucím RNDr. Lubomír Štěrba. V roce 2004 získalo tkáňové zařízení licenci MZ ČR, v roce 2011 od SÚKL a v roce 2017 bylo registrováno u Evropské komise. Zásadním pro další rozvoj pracoviště byla celková rekonstrukce v letech 1999 až 2003, jejímž výsledkem bylo splnění nových kvalitativních požadavků pro zpracování buněk a tkání.

Tkáňové zařízení poskytuje pro klinické transplantace nejen ve Fakultní nemocnici Hradec Králové štěpy buněčné (např. periferní progenitorové buňky, pupečníkovou krev, atd.) i štěpy tkáňové (např. kostní, vazivové, chrupavkové a cévní). Výše uvedené buněčné štěpy se uplatňují především v hematologii a onkologii, tkáňové štěpy slouží při rekonstrukčních výkonech v neurochirurgii, traumatologii, cévní chirurgii, ortopedii a oftalmologii.

Metody zpracování buněk a tkání jsou založeny na aseptickém odběru a zpracování a následné konzervaci na teplotu – 80 stupňů Celsia či za použití látek zabraňujících poškození buněk kryokonzervací, tzv. kryoprotektiv, na teplotu ?170 °C a nižší. Uložení kryokonzervovaných buněčných štěpů při teplotách kapalného dusíku umožňuje jejich dlouhodobé skladování po léta až desetiletí.

Od roku 1996 je součástí ústředny také Mléčná banka, která se orientuje na sběr a konzervaci mateřského mléka především pro potřeby Neonatologického centra při Dětské klinice FN HK. Tkáňová ústředna má také zkušenosti s produkcí autologní epidermální keratinocyty pro léčbu popálených či autologních chondrocytů pro léčbu defektů kloubní chrupavky. Více informací o pracovišti je možné najít ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…