FN Hradec Králové: Třetí místo v soutěži Transfera Technology Day

09.11.2021 19:38 | Tisková zpráva

Projekt Fakultní nemocnice Hradec Králové, věnující se stanovování přítomností bakterií v plodové vodě, získal v rámci 2. ročníku soutěže Transfera Technology Day třetí místo.

FN Hradec Králové: Třetí místo v soutěži Transfera Technology Day
Foto: fnhk.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Hradec Králové

V rámci soutěže bylo vybráno do finále třináct vědecko-výzkumných projektů, první místo získal projekt tablet na čištění kontaminovaných vod, druhé místo mikroemulze na čištění historických materiálů.

Cílem akce je propojení byznysu a vědy za účelem získání zpětné vazby ke komerční připravenosti projektů a do budoucna i získání finančních prostředků pro perspektivní vědecké projekty. „Česká věda a výzkum má mnoho nadějných talentů. Je ale nezbytné je dále motivovat a podporovat. Jsme proto rádi, že se nám daří propojovat svět peněz a nápady z vědecko-výzkumných kruhů. Zejména v začátcích se prakticky žádné projekty bez podpory neobejdou,“ uvedla Eva Janouškovcová, předsedkyně spolku Transfera.cz, který akci spoluorganizoval.

Projekt FN HK stanovuje přítomnost bakterií v plodové vodě u pacientek s předčasným porodem s odtokem plodové vody. Nová metoda umožní v řádu několika hodin určit přítomnost konkrétních bakterií v plodové vodě, což umožní nasadit účinnou antibiotickou léčbu a snížit dopady zánětu na poškození plodu.

Anketa

Je Zeman povinen jmenovat ministrem kohokoliv, koho navrhne Fiala?

2%
96%
hlasovalo: 15182 lidí

„V současné době je stanovení bakterií v plodové vodě úkol nesnadný. Je totiž nutné kombinovat metody kultivační s nekultivačními, což je časově velmi náročně. Naším řešením je vyvinutí tří multiplexních panelů ke stanovení vybraných bakterií pomocí specifického PCR, který odhalí 90 procent všech bakteriálních nálezů v plodové vodě u pacientek s předčasným odtokem plodové vody ne v řádu dnů, ale hodin,“ uvedl autor projektu prof. MUDr. Marian Kacerovský, Ph.D. z Porodnické a gynekologické kliniky FN HK.

Tento výzkumný projekt řeší Fakultní nemocnice jako součást projektu Personmed v rámci výzvy Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání, který se specializuje na zejména těhotné ženy se závažnými komplikacemi těhotenství. „Již nyní pracujeme na tom, aby se výsledky výzkumu dostaly co nejdříve do praxe,“ uvedla Mgr. Lucie Bartošová, Ph.D., vedoucí Centra transferu biomedicínských technologií.

Fakultní nemocnice Hradec Králové řeší každoročně řadu významných výzkumných projektů. Věda a výzkum jsou klíčové pro rozvoj medicínských oborů, přispívají k osobnímu rozvoji lékařů a přináší prospěch i pacientům. FN HK má ustanoveno sedm výzkumných směrů, zaměřené jsou například na vývoj a hodnocení léčiv, moderní trendy v onkologii, či pokročilé metody diagnostiky.

Soutěž Transfera Technology Day pořádá od roku 2020 spolek Transfera.cz za podpory agentury CzechInvest jakožto generálního partnera a dalších partnerů (např. Technologická agentura ČR, Nadační fond NEURON, vedavyzkum.cz. a další). Záznam akce a bližší informace můžete najít na webu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tereza Schejbalová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…