FN Hradec Králové spolupořádala konferenci věnovanou týmům zajišťujícím žilní vstup pomocí PICC a midline katétru

24.06.2021 10:57

Zavádění centrálních žilních katétrů a činnosti takzvaných PICC týmů se věnovala konference pořádaná v minulém týdnu Fakultní nemocnicí Hradec Králové a Společností pro porty a permanentní katétry.

FN Hradec Králové spolupořádala konferenci věnovanou týmům zajišťujícím žilní vstup pomocí PICC a midline katétru
Foto: fnhk.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Hradec Králové

Akce se ve velkém sále Výukového centra LF UK v Hradci Králové zúčastnila více než stovka lékařů a sester ze zdravotnických zařízení z celé České republiky.

Anketa

Je Alena Schillerová dobrá ministryně financí?

69%
28%
hlasovalo: 8750 lidí

Účastníci konference si vyslechli 12 přednášek zaměřených na práci PICC týmů v různých nemocnicích, následovala diskuse o této problematice a výměna zkušeností s touto metodou z jednotlivých pracovišť. 

Periferně zavedený centrální žilní katétr (PICC) je  střednědobý žilní vstup, který se zavádí přes žíly na paži za sterilních podmínek a pod UZ kontrolou. Je indikován u  pacientů, kteří potřebují  dostávat  velké objemy léčiv,  antibiotika, chemoterapii  delší dobu. Katétr může být v těle pacienta zaveden i několik měsíců. Midline katétr je  moderní periferní žilní vstup, který se zavádí rovněž pod UZ kontrolou a vydrží 4 až 6 týdnů.

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové začala Radiologická klinika FN HK daný typ žilního vstupu zavádět v roce 2012, postupně se zavádění rozšířilo na další pracoviště. Na podzim letošního roku nemocnice plánuje vznik kanylačního střediska, které by tuto metodu zpřístupnilo ještě většímu počtu pacientů s vhodnou indikací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…