FNUSA: Kardioložka ze sv. Anny míří do Etiopie

11.02.2020 21:14

Čtrnáctidenní mise v Etiopii čeká Annu Chaloupka z I. interní kardioangiologické kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, která zároveň působí jako konzultantka na prestižní klinice v Londýně. Kardioložka se zaměřením na srdeční selhání a dědičná onemocnění srdečního svalu se do Afriky vydává s týmem Nadačního fondu České srdce, jehož aktivity dlouhodobě podporuje.

FNUSA: Kardioložka ze sv. Anny míří do Etiopie
Foto: FNUSA
Popisek: FNUSA

„Na lékařskou misi do zemí třetího světa jsem chtěla jet už od dob studia medicíny. Pracovala jsem na nejlepších světových pracovištích, přinést alespoň kousek kvalitní a dostupné péče těm nejpotřebnějším považuji za svou morální povinnost,“ říká Anna Chaloupka, která absolvovala vědecké stáže na Mayo Clinic a Harvardově univerzitě, kde také studovala v rámci postgraduálního studia.

Únorová mise je zaměřená převážně na echokardiografický screening vrozených a získaných srdečních vad. „Výskyt především porevmatických chlopenních vad je v těchto zemích mnohonásobně vyšší než u nás, protože prakticky nemají antibiotika. Máme návaznost na místní lékaře, a proto u pacientů, kde závažné vady odhalíme, budeme moci zorganizovat i léčbu, což je naprosto zásadní,“ vysvětluje Anna Chaloupka a dodává, že tým si na misi veze z České republiky vlastní přístroje, takže bude moci vyšetřovat i v odlehlých oblastech.

Pětičlenná skupina lékařů z různých koutů České republiky do Etiopie vyrazí 15. února. Aktuálně je dobrovolnický tým ve fázi příprav, což kromě vyřizování řady povolení znamená také monitorování bezpečnosti výpravy. „Etiopie je krásná země a na africké poměry celkem bezpečná. Přesto jsou i v Etiopii oblasti, kde je vyhlášen výjimečný stav. Sledujeme aktuální situaci a těmto oblastem se budeme samozřejmě vyhýbat,“ přibližuje proces přípravy Anna Chaloupka.

Tým kardiologů stráví v Etiopii čtrnáct dní. „Děláme to zadarmo a ve svém volném čase. Relativně krátká doba přispívá k motivaci využít čas co nejvíce efektivně. I za dva týdny se dá udělat spousta práce,“ uzavírá Anna Chaloupka, která si účastí na misi plní svůj profesní sen. Nadační fond České srdce podporuje dlouhodobě, spolu s dalšími kolegy z kliniky se účastní například charitativního běhu PROBEHNI.SE. Právě díky jeho výtěžku se mise v zemích třetího světa daří financovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…