FNUSA: Krev stále chybí, přijďte do sv. Anny v Brně

30.01.2020 11:44

Krevní banka Fakultní nemocnice u sv. Anny stále řeší akutní nedostatek krve. Kritická situace je ve skupinách A, O a B negativní. Vítáni jsou ale dárci všech krevních skupin.

FNUSA: Krev stále chybí, přijďte do sv. Anny v Brně
Foto: FNUSA
Popisek: FNUSA

Odběrové centrum Krevní banky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně vzniklo na podzim loňského roku. Dárců postupně přibývá, ale počet je stále nedostačující. „V naší nemocnici máme velkou spotřebu krve, ročně to je více než tři tisíce litrů. Krev pro naše pacienty tudíž musíme nakupovat. I proto jsme zřídili odběrové centrum,“ popsala primářka Krevní banky FNUSA MUDr. Jarmila Celerová a dodala, že v nemocnici zatím krev darovaly čtyři stovky dárců.

V současné době řeší Krevní banka FNUSA akutní nedostatek krve. „Měli jsme několik vážnějších případů s vyšší spotřebou krve, kvůli začínající chřipkové epidemii a nachlazení dárců ubylo,“ uvedla primářka Celerová s tím, že darování krve není nic složitého a dárce má navíc v den odběru nárok na volno v práci a slevu na dani. V odběrovém centru FNUSA, které se nachází v centru Brna, také dostane čerstvé občerstvení z nemocniční kuchyně.

Dárci krve mohou do sv. Anny přijít v pondělí a ve středu v časech 6:15 – 9:45. Prvodárci mohou přijít bez objednání, ostatní by se měli objednat na telefonním čísle 543 182 190 nebo online na webových stránkách nemocnice ZDE. „Krev je jedna z mála tekutin, která nejde uměle vyrobit. Takže stále platí, že kdo daruje krev, zachrání život. Navíc člověk neví, kdy bude právě on krev potřebovat…,“ konstatovala MUDr. Jarmila Celerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…