FNUSA: Naši farmaceuti připravují vlastní dětské léky proti horečce

21.12.2022 16:34 | Tisková zpráva

Srazit nemocnému dítěti horečku sirupem či čípkem se stalo pro řadu rodičů nečekaně složitým problémem. Důvodem je masivní výpadek dětských antipyretik a analgetik, se kterým se potýkají lékárny napříč celou republikou. Farmaceuti Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně situaci řeší pomocí vlastních, individuálně připravovaných léků ve formě čípků.

FNUSA: Naši farmaceuti připravují vlastní dětské léky proti horečce
Foto: FNUSA
Popisek: FNUSA

Rodiče dětských pacientů v lékárnách FNUSA seženou čípky jak s ibuprofenem (60 mg a 125 mg), tak paracetamolem (100 mg). „Poptávka po těchto lécích je zvláště v tomto období, kdy se potýkáme se zvýšeným výskytem chřipky, velmi vysoká. Rozhodli jsme se proto začít připravovat čípky sami v našich prostorách, abychom alespoň částečně pokryli výpadek běžně dostupných léčiv. Denně takto připravíme více než 1000 čípků,“ uvedla vedoucí oddělení přípravy léčiv Nemocniční lékárny Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Mgr. Monika Pecháčková.

Ministerstvo zdravotnictví České republiky oznámilo, že se mu společně se Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) podařilo vyjednat dodávku 300 tisíc balení sirupu s obsahem ibuprofenu, která by měla dorazit do lékáren ještě před Vánoci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy připravují novou emisi dluhopisů

19:15 České dráhy připravují novou emisi dluhopisů

České dráhy udělily bankám Česká spořitelna, Komerční banka a UniCredit Bank Czech Republic and Slov…