FNUSA: Nové vybavení pro léčbu onkologických pacientů umožní lépe sledovat průběh léčby

12.02.2016 10:22

Celkem čtyři moderní zdravotnické přístroje výrazně zlepší diagnostiku a léčbu onkologicky nemocných pacientů v rámci Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA).

FNUSA: Nové vybavení pro léčbu onkologických pacientů umožní lépe sledovat průběh léčby
Foto: FNUSA
Popisek: FNUSA

Nemocnice vybavení pořídila v rámci projektu „Modernizace technologického vybavení FNUSA pro léčbu onkologických onemocnění“, jehož celkové náklady činily 29,5 milionu Kč.

Nové přístroje zrychlí diagnostiku

V rámci projektu bylo pořízeno nové diagnostické vybavení pro pracoviště FNUSA a to pro Mikrobiologický ústav (MiÚ) a Oddělení klinické hematologie (OKH). Pořízené vybavení jednak nahradilo staré a nevyhovují přístroje, ale nemocnice pořídila i přístroj, kterým do této doby nedisponovala. Potřebná vyšetření se musela provádět jinými metodami. Biochemický analyzátor pro MiÚ umožní provádět vyšetření rychleji a efektivněji při menším personálním zatížení. Přínosem pro pacienty bude především zkrácení doby trvání vyšetření a jeho zpřesnění.

Důležitým novým vybavením jsou dva nové analyzátory krevního obrazu, které jsou umístěny na OKH. Nové přístroje umožní zlepšení, urychlení a upřesnění diagnostiky změn krevních elementů před, během i po léčbě onkologických nemocných pomocí nových parametrů, které stávající a již zastaralé přístroje neměli k dispozici.

„Nové vybavení pořízené pro léčbu onkologicky nemocných umožní lépe sledovat průběh jejich léčby a případné reakce na prováděnou léčbu“, informoval Martin Pavlík, ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Miniinvazivní chirurgie pro léčbu onkologických pacientů

Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku (KOCHHK) FNUSA získala nové technologické vybavení pro provádění miniinvazivních transnazálních operačních výkonů. Pracoviště provede ročně více než 300 onkochirurgických operací hlavy a krku u pacientů nejen z Jihomoravského, ale i Zlínského kraje a kraje Vysočina. Přístroje pro endoskopickou operativu včetně nového navigačního systému umožní rozvoj mikrochirurgické operativy využívající dutinu nosní jako přístupový koridor k patologiím nejen v oblasti nosu a vedlejších dutin nosních, ale i v očnici a spodině lebeční. Nová technologie poskytne možnost provádět zákroky šetrněji, minimalizovat traumatizaci tkání obličeje při zachování srovnatelné radikality výkonu jako konvenční zevní přístupy, umožní rychlejší rekonvalescenci pacientů po operaci a brzký návrat do běžného života.

Součástí dovybavení pracoviště bylo rovněž pořízení videolaryngoskopu s technologií NBI (Narrow Band Imaging). „Tato inovativní endoskopická metoda využívá osvětlení tkání filtrovaným světlem umožňující přesnější zobrazení sliznice a její cévní kresby. Představuje excelentní diagnostickou metodu časného záchytu přednádorových a nádorových lézí, ale i vhodnou metodu určenou pro sledování pacientů po již prodělané léčbě maligních tumorů“, sdělil Břetislav Gál, přednosta Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku.

Projekt „Modernizace technologického vybavení FNUSA pro léčbu onkologických onemocnění“ je z 85 procent spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Integrovaného operačního programu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…