FNUSA: Pacienti z Brněnska budou mít i nadále přístup k novým lékům

24.08.2019 9:51

Pacienti z Brna a okolí budou mít i v následujících pěti letech možnost zapojit se do mezinárodních klinických studií, zaměřených například na léčbu některých kardiovaskulárních, neurologických, gastrointestinálních či onkologických onemocnění.

FNUSA: Pacienti z Brněnska budou mít i nadále přístup k novým lékům
Foto: FNUSA
Popisek: FNUSA

Lidé trpící roztroušenou sklerózou, Alzheimerovou chorobou, Crohnovou chorobou nebo rakovinou prostaty tak budou mít i nadále přístup k novým, na trhu zatím nedostupným lékům. Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně totiž prodloužila o dalších pět let spolupráci s největším zprostředkovatelem klinických studií na světě, americkou firmou IQVIA.

Americká společnost IQVIA je největším zprostředkovatelem klinických studií na světě. „Pacienti se tak budou moci i do budoucna účastnit studií, které teprve ověřují účinnost nově vyvíjených léčiv a technologií, tudíž nejsou na trhu dostupné,“ vysvětlil Vlastimil Vajdák, ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

„Pro pacienty, u kterých neměla žádná běžně dostupná léčba pozitivní výsledky, je účast v klinické studii přínosem. Hodnocený lék i další související vyšetření jsou pro ně navíc v rámci studie bezplatné,“ uvedl vedoucí Oddělení klinických studií FNUSA, Ján Lopatář.

V roce 2013 získala Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně jako jediné zdravotnické zařízení v České republice a jedno z tehdejších pěti míst ve střední a východní Evropě status Prime Site centra společnosti IQVIA – tedy hlavního partnera firmy. „Znamená to, že naši lékaři a pacienti mají možnost zapojit se do všech mezinárodních klinických studií, které firma realizuje pro své zákazníky, přední výrobce léčiv a zdravotnických přístrojů. Díky tomuto partnerství jsme také informováni o nejnovějších trendech a připravovaných projektech v této oblasti.“ upřesnil Gorazd B. Stokin, šéf FNUSA-ICRC (Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně), jehož je Oddělení klinických studií součástí.

Díky spolupráci s IQVIA bylo od roku 2013 zahájeno již 172 klinických studií. Tyto studie jsou určeny zejména pro pacienty s kardiovaskulárními a neurologickými onemocněními, jako jsou například roztroušená skleróza, Alzheimerova choroba, a také pro pacienty s onkologickým onemocněním, mezi které patří například rakovina prostaty, nebo pro pacienty s nemocemi gastrointestinálního traktu. Prime Site centrum ročně do studií zprostředkovaných IQVIA průměrně zapojí zhruba 100 pacientů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…