FNUSA: Prohlášení k léku ivermectin

09.03.2021 17:22

Lékaři ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně varují před neuváženým používáním léku ivermectin, zvláště pak je-li určen primárně k veterinárním účelům. Tato forma ivermectinu není vhodná pro humánní použití a při podání člověku by mohla způsobit zdravotní komplikace. Ivermectin pro humánní účely je v současné době v České republice podáván spolu s dalšími léky pouze pečlivě vybraným covid+ pacientům, a to po posouzení jejich zdravotního stavu ošetřujícím lékařem.

FNUSA: Prohlášení k léku ivermectin
Foto: FNUSA
Popisek: FNUSA

Lékaři ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně se taktéž důrazně ohrazují proti tvrzení, že léčba ivermectinem představuje experimentální léčbu nepodloženou žádnými důkazy z klinických studií.
Kolektiv lékařů z I. interní kardioangiologické kliniky  se rozhodl použít ivermectin v rámci získání pilotních zkušeností a na podkladu doporučených postupů publikovaných skupinou amerických lékařů z aliance FLCCC a na podkladu dat z mnoha menších klinických a epidemiologických studií. Lék měl z těchto dostupných zdrojů velmi příznivé reference - co se týče efektivity i bezpečnosti. Jedná se o lék registrovaný k humánnímu použití, dovezený formou mimořádného dovozu v ČR neregistrovaného léku.

Existuje recentní stanovisko americké autority NIH - National Institutes of Health , která se problematikou užití ivermektinu zabývala na vědeckém panelu, je volně k dispozici a je datováno k 11. 2. 2021. Tam se konstatuje, že v současné době neexistují jasné argumenty pro ani proti použití ivermektinu v léčbě nemoci COVID-19. Argumenty pro chybí z důvodu absence velké, placebem kontrolované, randomizované studie. Argumenty proti byly revidovány oproti původnímu negativnímu stanovisku, došlo tedy k určitému pozitivnímu posunu v hodnocení uvedeného léku i touto vědeckou institucí.

Lékaři ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně užívají v léčbě covid+ nemocných veškeré dostupné doporučené postupy farmakologické i nefarmakologické léčby a do terapie nad rámec této standardní léčby i nadále zařazují u vhodných pacientů ivermectin jako součást výzkumného projektu hodnotícího efekt komplexní léčby nemoci COVID-19. Je připravena akademická studie, která by mohla přinést do této problematiky více exaktní vědecká data. Ke spoluúčasti jsou zvána také další zdravotnická zařízení či vědecké instituce.

Prof. MUDr. Lenka Špinarová, Ph.D., přednostka I. interní kardioangiologické kliniky FNUSA a LF MU

MUDr. Michal Rezek, Ph.D., primář I. interní kardioangiologické kliniky FNUSA a LF MU

Doc. MUDr. Jan Krejčí, Ph.D. náměstek pro vědu a výzkum FNUSA

Prof. MUDr. Jiří Vítovec, CSc., emeritní přednosta I. interní kardioangiologické kliniky FNUSA a LF MU

MUDr. Jindřich Olšovský, Ph.D., primář II. interní kliniky FNUSA a LF MU, náměstek pro LPP FNUSA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…