FNUSA: Vysoký krevní tlak nebolí, ale zabíjí

18.05.2019 11:52

17. květen je Světovým dnem hypertenze, stanovený Světovou ligou proti hypertenzi. Tento den byl vyhlášen proto, aby upozornil na vážné zdravotní komplikace provázející hypertenzi a potřebu kontroly krevního tlaku.

FNUSA: Vysoký krevní tlak nebolí, ale zabíjí
Foto: FNUSA
Popisek: FNUSA

Hypertenze (vysoký krevní tlak) patří k nejčastějším kardiovaskulárním onemocněním – ve vyspělých zemích postihuje až 35 procent dospělých, v Česku jím trpí zhruba dva miliony lidí. Preventivní prohlídky u praktického lékaře nejsou pro obyvatele ČR samozřejmostí, proto jsou zde další statisíce těch, kteří o své nemoci nevědí.

Neléčená nebo špatně léčená hypertenze je významným rizikovým faktorem, jenž hraje negativní roli v onemocnění srdce a cév, která jsou hlavní příčinou úmrtnosti na celém světě. Každý člověk by měl vědět, jaký má krevní tlak. Vysoký krevní tlak je totiž onemocnění, které může probíhat zcela bez příznaků, a proto často zůstává dlouho nepoznané. Vysoký krevní tlak NEBOLÍ, ale ZABÍJÍ. Hodnota krevního tlaku vyjadřuje, jakou silou je krev vypuzována srdcem do cév celého těla (do krevního oběhu) a zároveň jakou silou působí na cévní stěnu. Tato síla je nezbytná k udržení krevního oběhu a tím k zajištění dodávek živin a kyslíku pro tělo. Nicméně pokud je tato síla příliš vysoká, je škodlivá jak pro cévy, tak pro srdce, mozek, ledviny a oči.

Na vzniku vysokého krevního tlaku se podílí společně řada faktorů. Jednak to může být rodinná zátěž a věk, dále to mohou být faktory, které můžeme ovlivnit, jako např. kouření, nadměrný příjem alkoholu, obezita, nedostatek pohybu, stres, cukrovka nebo onemocnění ledvin.

Jak tedy předcházet vysokému krevnímu tlaku? „Je nutné mít pravidelnou fyzickou zátěž, jíst zdravě, nepřisolovat zbytečně jídlo a nekonzumovat polotovary potravin, v případě nadváhy se snažit zhubnout. K omezení stresu se doporučuje pohyb, jóga, dále nekouřit a omezit příjem alkoholu. Ale především si nechat pravidelně u svého lékař změřit krevní tlak,“ doporučuje prof. MUDr. Miroslav Souček, CSc., přednosta II. interní kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a LF MU.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…