Fakultní nemocnice Hradec Králové dokončila významný IT projekt

18.11.2023 20:41 | Tisková zpráva

Fakultní nemocnice Hradec Králové minulý týden dokončila významný IT projekt, jehož hlavní součástí bylo zavedení moderního Klinického informačního systému (KIS) Medicalc4, který nahradil původní informační systém používaný v nemocnici od roku 1996. Součástí bylo i pořízení archivu zdravotnické dokumentace a portálu pro pacienty. Celkové náklady na projekt nazvaný „Modernizace IT FN HK v návaznosti na eHealth“, který je spolufinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj, dosahují 94 milionů korun.

Fakultní nemocnice Hradec Králové dokončila významný IT projekt
Foto: fnhk.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Hradec Králové

„Původní téměř 30 let starý informační systém již nevyhovoval požadavkům moderní medicíny a bylo nutné jej nahradit novým softwarem. Pro všechny zaměstnance je to obrovská změna. Na nový systém bylo nutné proškolit tisíce lékařů a sester, a to za běžného provozu nemocnice,“ uvedl ředitel FN HK, MUDr. Aleš Herman, Ph.D.

Pro představu má ke KIS Medicalc4 ve FN HK přístup 3,5 tisíc uživatelů, denně je v něm vedena dokumentace asi 1300 hospitalizovaných pacientů a několik tisíc ambulantních vyšetření. KIS propojuje používané zdravotnické aplikace v nemocnici a umožňuje sdílení všech výsledků vyšetření, snímků a informací mezi jednotlivými pracovišti. „Chtěl bych poděkovat našim konzultantům z pracovišť nemocnice, kteří se zapojili při implementaci programu do prostředí FN HK, a také všem uživatelům za to, jak rychle zvládli proškolení a přechod na nový systém,“ uvedl hlavní uživatel projektu, MUDr. Miroslav Měšťan, Ph.D.

Nový systém umožní vyhledávání důležitých informací o provozu nemocnice, například úhradách péče či vytížení jednotlivých oddělení, ale také informace důležité pro specializační vzdělávání lékařů či výzkum. Novinka bude také připravena po schválení příslušné legislativy vést zdravotnickou dokumentaci čistě v elektronické formě. Systém je plně integrován s ostatními programy a aplikacemi ve FN HK, slibuje také robustnější řešení z pohledu kybernetické bezpečnosti. „Výhodou je možnost připojovat ke zdravotnické dokumentaci obrázky, videa, dokumenty, zvukové záznamy či využívat načítání informací čtečkami, což přinese urychlení práce,“ uvedl MUDr. Měšťan.

Klinický informační systém také rozšiřuje dokumentační nástroje pro sestry, což usnadní vedení ošetřovatelské dokumentace. Výhodou je také možnost využívání některých funkcí systému na mobilních telefonech či noteboocích. Na základě nového systému bude realizováno řešení umožňující sdílení pacientských dat mezi zdravotnickými zařízeními, což přinese vyšší kvalitu a efektivitu zdravotní péče. Připravený portál pacienta pak poskytne možnost nahlížet do vybrané zdravotnické dokumentace samotnému pacientovi v souladu s nastoupenou cestou elektronizace českého zdravotnictví a využívání e-identity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …