Filharmonie Hradec Králové hrála pro rockové fanoušky i pro Hradečáky

16.06.2023 13:07 | Tisková zpráva

Filharmonie Hradec Králové si postupně získala renomé orchestru, který se ve vodách populární hudby pohybuje stejně obratně, jako v klasické hudbě. V minulých dnech se o tom posluchači mohli přesvědčit hned dvakrát.

Filharmonie Hradec Králové hrála pro rockové fanoušky i pro Hradečáky
Foto: fhk.cz
Popisek: Filharmonie Hradec Králové

V neděli 11. června v pravé poledne zahrál orchestr královéhradecké Filharmonie na evropském festivalu Rock for People. Již dříve zde Filharmonie vystupovala se svými crossoverovými projekty, tentokrát však poprvé s programem zahrnujícím pouze symfonická díla, konkrétně skladatelů Aarona Coplanda, Antonína Dvořáka a Leonarda Bernsteina. Taktovky se ujal dirigent Stanislav Vavřínek, který s královéhradeckými filharmoniky často spolupracuje. Přestože byly vybrány skladby s výraznější rytmickou složkou, nebylo přece jen úplně jisté, s jakým přijetím se takto samostatně uvedený žánr klasické hudby v rámci rockového festivalu setká. Návštěvníci ve stanu Evropa2 Stage však pojali vystoupení symfonického tělesa naprosto ve festivalovém duchu a vytvořili úžasnou atmosféru, kdy nechybělo spontánní vytvoření „kotle“ pod pódiem a na konec došlo i na vytleskávání. Ukázalo se, že hudba je univerzálním jazykem a že klasická díla v sobě mají energii, která dokáže velmi dobře rezonovat i mimo stěny koncertního sálu.

Dalším počinem byl hned dva dny na to, v úterý 13. června, Open Air koncert pro Hradec, který Filharmonie Hradec Králové již potřetí v řadě uspořádala na Malém náměstí. Se symfoniky tentokrát vystoupila zpěvačka Dasha a to v koncertním programu s titulem Dasha Symphony aneb Pop Meets Classic. Orchestr Filharmonie Hradec Králové se rozrostl o členy kapely Pajky Pajk Quintet. Její kapelník a autor aranží pro celé těleso Martin Kumžák byl i dirigentem večera. S podporou takto velkého ansámblu zazpívala Dasha světové hity jako například Man in the Mirror (Michael Jackson), Empire State of Mind (Alicia Keys), Fields of Gold (Sting) a řadu dalších. Vstupné na koncert bylo zdarma a pro tu pravou pohodu a potěšení všech smyslů byly připraveny stánky s občerstvením. Počasí koncertu i přes odpolední přeháňky nakonec přálo, a tak bylo v době produkce Malé náměstí téměř zaplněné. Dasha se kromě zpěvu velice sympaticky zhostila také průvodního slova, koncert plynul v příjemném tempu a někteří návštěvníci využili také prostor pod pódiem k tanci.

Další koncert pod širým nebem a také příležitost k setkání na prahu nové sezóny chystá Filharmonie Hradec Králové na 23. srpna, a to na náplavce Eliščina nábřeží u Tyršova mostu. Exotický název koncertu El Fuego Latino napovídá, že orchestr přeladí na latinskoamerické rytmy, a kromě hudebního zážitku také nabídne opět také příležitost k setkání s přáteli třeba u sklenky vína pod Hradeckými dominantami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …