Filharmonie Hradec Králové zve na Hudební Fórum Hradec Králové 2021

03.11.2021 10:06 | Tisková zpráva

Filharmonie Hradec Králové ve spolupráci s Českým rozhlasem Vltava připravila na 4. až 16. listopadu tohoto roku již sedmnáctý ročník festivalu soudobé symfonické hudby. Hudby, která byla oceněna mezinárodními cenami, ale u nás v české kotlině většinou doposud nezazněla.

Filharmonie Hradec Králové zve na Hudební Fórum Hradec Králové 2021
Foto: fhk.cz
Popisek: Filharmonie Hradec Králové

 Stejně jako v minulých ročnících si mohou návštěvníci v sále vychutnat kromě zvukové stránky také doprovodná vizuální ztvárnění. Nachystána jsou hudební témata současnosti a tuzemské i mezinárodní obsazení. 

„Převážná většina skladeb zaznívá v české premiéře a jsme velice rádi, že Český rozhlas Vltava i v rámci tohoto ročníku přebírá všechny tři koncerty,“ říká Václav Derner, ředitel Filharmonie Hradec Králové a dále přibližuje: „v letošním ročníku vystoupí vedle vynikajících mezinárodních sólistů i domácí Martinů Voices a Orchestr Berg pod vedením Lukáše Vasilka, orchestr Filharmonie Hradec Králové s Andreasem Sebastianem Weiserem a Janáčkova filharmonie Ostrava s Kasparem Zehnderem.“ Pokud jde o vizuální stránku, koncerty jsou doprovázeny světelným designem Jaromíra Vlčka, videoprojekcí z tvorby Nathaniela Bellowse nebo pantomimou v obrazech v choreografii Adama Halaše, vedoucího katedry nonverbálního divadla pražské HAMU.

Při prvním koncertu festivalu se rozhlasovému publiku a posluchačům v sále představí český klavírista a specialista na soudobou klavírní hudbu Daniel Wiesner a to v Klavírním koncertu švýcarského skladatele, baskytaristy, trumpetisty a klávesisty Dietra Ammanna (premiéra 2019). Další sólistkou tohoto koncertu bude houslistka světového formátu, mnichovská rodačka Carolin Widmann, která zahraje Houslový koncert č. 2 – zajímavostí přitom je, že tuto skladbu pro ni složil její bratr Jörg Widmann.

Ve druhém koncertu festivalu se představí komorní sbor Martinů Voices a Orchestr Berg. Obě tuzemská tělesa se specializují na interpretaci současné hudební tvorby, a na festivalu vystoupí pod vedením dirigenta a sbormistra Lukáše Vasilka. Součástí koncertu, který nese název Děvčátko se sirkami, bude i pantomima z dílny Adama Halaše.

Dalším, skutečně význačným, hostem a sólistou festivalu je letos fenomenální skotský bubeník Colin Currie, pro kterého napsali díla v branži uznávaní skladatelé, jako jsou Steve Reich, HK Gruber, Rautavaara, Akiho a řada dalších. Currie pravidelně účinkuje s nejlepšími orchestry a dirigenty světa. Ani českému publiku není neznámý. Vystoupil např. v roce 2014 na festivalu Struny podzimu. Colin Currie vystoupí s Filharmonií Hradec Králové na třetím koncertu festivalu v úterý 16. listopadu. Zde bude také uvedena skladba Steve Reicha Hudba pro ansámbl a orchestr, zkomponovaná v roce 2018 nebo z téhož roku Normanova kompozice Sustain (Udržet), která byla nominována na Pulitzerovu cenu 2019 a na cenu Grammy 2020 v kategorii Nejlepší soudobá klasická hudba.

Hudební Fórum Hradec Králové je jediným českým festivalem svého zaměření a návštěvníci zde mohou živě slyšet to nejzajímavější ze současné tvorby na poli klasické hudby. V jednotlivých koncertech koncipovaných dramaturgem Markem Hrubeckým tak letos rezonují témata s motty „Oheň hudby jako maják v moři klimatických změn“, „Hudební úmluva o právech slabších“ nebo „Koalice za vítězství hudby“. Hudební fórum představuje v rozpětí jednoho týdne pečlivě vybrané skladby světového repertoáru v zajímavém kontextu soudobého pohledu na okolní svět.

Koncerty festivalu se konají v sále Filharmonie Hradec Králové ve dnech 4., 11. a 16. listopadu a začínají vždy ve 20 hodin. Vstupenky jsou k dispozici v Infocentrech Hradce Králové, rezervace vstupenek a prodej e-Vstupenek potom na portálu www.hkpoint.cz.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…