Finanční a ekonomický institut: Internet věcí aneb Parkoviště budou dávat řidičům aut vědět, kde lze zaparkovat

31.01.2017 10:35

Kde co už dnes o sobě či o svém okolí vysílá informace, či přijímá pokyny. Komunikační moduly už jsou a brzy ještě masivněji budou masově na vodoměrech, parkovištích, popelnicích. Vše se díky tomu zefektivní. Třeba odvoz odpadků, parkování i měření spotřeby energií. V rozhovoru pro Finanční a ekonomický institut (FAEI.cz) to říká Ján Jacina z Českých radiokomunikací.

Finanční a ekonomický institut: Internet věcí aneb Parkoviště budou dávat řidičům aut vědět, kde lze zaparkovat
Foto: Finanční a ekonomický institut
Popisek: Finanční a ekonomický institut

„Další éra je internet věcí. Například se jedná o auta, parkoviště, nádoby na odpad, měřidla odběru energií, veřejná osvětlení, meteorologické stanice, co si zkrátka představíte,“ říká v rozhovoru Ján Jacina. Například čidla v parkovištích budou motoristům dopředu sdělovat, zda jsou volná. Aktuální informace o stavu parkovacích míst, mohou mít podle něj řidiči i na mobilech.

„Na každé místo se umístí čidlo s komunikační technologií, napojenou na internet. Informace pak odcházejí na servery, datová centra poskytovatelů těchto řešení a dále k cílovým uživatelům,“ vysvětluje na Jacina. „Další možností jsou například inteligentní odpadkové koše nebo vodoměry. Stačí k nim připojit komunikační modul, který hodnoty posílá dodavateli energie,“ dodává.

Celý rozhovor s Jánem Jacinou si můžete přečíst zde.

Ján Jacina

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…