„Z našich průzkumů vyplývá, že v současné době se obchodní přirážka u másla pohybuje kolem 70 procent, v jednom případě dokonce téměř 90 procent,“ říká Miroslav Toman v rozhovoru. Na vysoké ceně se ale podepisují i další faktory včetně zvýšeného zájmu po kvalitních výrobcích s mléčným tukem nebo evropské embargo vůči Rusku, kdy klesla produkce mléka.
„Při zahájení a přetrvávání ruského embarga, kdy skutečně vznikl přebytek mléka na evropském trhu, začala EU vyplácet kompenzace za snížení produkce mléka,“ vysvětluje Toman. V rozhovoru rovněž odmítá, že by české potraviny patřily k nejlevnějším v Evropě.
„Neustále omílaný argument ze strany Svazu obchodu a cestovního ruchu, že Česká republika má páté nejlevnější potraviny v Evropské unii stojí na velmi vratkých základech,“ tvrdí Toman, podle něhož se na dražších českých potravinách podepisuje vyšší DPH nebo už zmiňované vysoké marže obchodních řetězců.
Celý rozhovor s Miroslavem Tomanem si můžete přečíst zde.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: komerční tisková zpráva