Finanční a ekonomický institut: Máslo zdražuje i vysoká obchodní přirážka

31.07.2017 11:20

Cena jedné kostky másla se v některých obchodech přehoupla už přes 50 korun a zlevnění není možné v nejbližší době očekávat. Máslo zdražuje rovněž kvůli vysoké obchodní přirážce. Uvedl to v rozhovoru pro Finanční a ekonomický institut (FAEI.cz) prezident Potravinářské komory Miroslav Toman.

Finanční a ekonomický institut: Máslo zdražuje i vysoká obchodní přirážka
Foto: Finanční a ekonomický institut
Popisek: Finanční a ekonomický institut

„Z našich průzkumů vyplývá, že v současné době se obchodní přirážka u másla pohybuje kolem 70 procent, v jednom případě dokonce téměř 90 procent,“ říká Miroslav Tomanrozhovoru. Na vysoké ceně se ale podepisují i další faktory včetně zvýšeného zájmu po kvalitních výrobcích s mléčným tukem nebo evropské embargo vůči Rusku, kdy klesla produkce mléka.

„Při zahájení a přetrvávání ruského embarga, kdy skutečně vznikl přebytek mléka na evropském trhu, začala EU vyplácet kompenzace za snížení produkce mléka,“ vysvětluje Toman. V rozhovoru rovněž odmítá, že by české potraviny patřily k nejlevnějším v Evropě.

„Neustále omílaný argument ze strany Svazu obchodu a cestovního ruchu, že Česká republika má páté nejlevnější potraviny v Evropské unii stojí na velmi vratkých základech,“ tvrdí Toman, podle něhož se na dražších českých potravinách podepisuje vyšší DPH nebo už zmiňované vysoké marže obchodních řetězců.

Celý rozhovor s Miroslavem Tomanem si můžete přečíst zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…