Finanční a ekonomický institut: Mezi hackery si bez ruštiny skoro neškrtnete

27.06.2016 17:35

Skutečná doupata hackerů tvoří světové mocnosti, prozrazuje odborník na kybernetickou obranu Aleš Špidla v rozhovoru pro portál Finančního a ekonomického institutu (FAEI). Na hackerských fórech si bez ruštiny skoro neškrtnete. S angličtinou se tam moc nechytíte, říká.

Finanční a ekonomický institut: Mezi hackery si bez ruštiny skoro neškrtnete
Foto: Finanční a ekonomický institut
Popisek: Finanční a ekonomický institut

Jedna skupina hackerů jsou podle něj ti, kdo si chtějí dělat zářezy do pažby. To znamená ukázat někomu nebo celému světu, že to umí. A potom jsou zde hacktivisté, ti vyjadřují pomocí útoků své názory nebo postoje, ať už politické, nebo aktivistické. „A svůj úspěch vždy rádi zveřejní. Typickým představitelem je hnutí Anonymous,“ konstatuje Aleš Špidla.

Problém je, upozorňuje odborník v rozhovoru, že můžete nakoupit drahé technologie, vše po této stránce zabezpečit, ale slabým článkem jsou lidé. Stačí nepoučený člověk, který může napáchat obrovské škody kliknutím na odkaz v mailu.„Takové kliknutí může způsobit instalaci viru do firemního systému a ten potom otevře vrátka hackerovi, který například přepíše čísla účtů, na které se mají posílat peníze při platbách,“ říká Špidla.

Peníze, jak říká, jsou silnou motivací pro skupinu hackerů, kteří pracují pro organizovaný zločin. V kombinaci s patriotismem mohou působit pro nějaký stát ať už v oficiálních armádních strukturách, nebo mimo ně, vysvětluje odborník a dodává, že např. Čína má celou vojenskou divizi, která se věnuje kybernetickému boji.

Celý rozhovor se Alešem Špidlou si můžete přečíst zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…