Finanční a ekonomický institut: Nejnižší hodinová mzda v pohostinství

25.08.2015 10:35

Zhruba 44 % respondentů ankety uspořádané Finančním a ekonomickým institutem (FAEI) by se spokojilo s hodinovou mzdou nejméně 250 Kč. Pro stejný počet by pak byla přijatelná mzda 150 Kč. Přibližně každý desátý účastník ankety se svěřil, že by nepracoval za mzdu nižší než 350 Kč/hod.

Finanční a ekonomický institut: Nejnižší hodinová mzda v pohostinství
Foto: Finanční a ekonomický institut
Popisek: Finanční a ekonomický institut

Výsledky ankety korespondují se statistikou Českého statistického úřadu, podle které jediným segmentem, který v prvním čtvrtletí dosáhl průměrné hodinové mzdy nad 300 Kč, jsou pracovníci v bankovních a peněžních službách se 321 Kč. Následují pracovníci v IT s 291 Kč/hod.

Na druhém pólu se již tradičně pohybují pracovníci v pohostinství, kteří podle Českého statistického úřadu v prvním čtvrtletí letošního roku vydělávali průměrně pouhých 85 Kč za hodinu.  A z posledního místa je nedostalo ani to, že si během pěti let polepšili o 12 Kč.

Podle zjištění FAEI je však v jejich případě nutné vzít v úvahu, že právě v pohostinství nejefektivněji funguje šedá ekonomika a je veřejným tajemstvím, že část platu se vyplácí tzv. na ruku, tedy mimo oficiální statistiky. Další část příjmu, což však platí o službách obecně, tvoří rovněž nezdaněné spropitné.

Druhou nejhůře placenou práci získají zájemci v administrativě, kde hodinová mzda dosáhla 107 korun. Pod částkou 150 Kč/hod. jsou také zemědělci se 121 Kč a těsně rovněž pracovníci ve školství (148 Kč), kde celkový průměr každoročně kazí pokles příjmů ve 3. čtvrtletí, tedy v období letních prázdnin.

Podrobnosti najdete na www.faei.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…