Finanční správa: Na finančních úřadech je stále nevyzvednutých 5,5 milionu korun z II. pilíře důchodového spoření

07.09.2022 18:47 | Tisková zpráva

V roce 2016 byl ukončen II. pilíř důchodového spoření a počátkem roku 2017 byly nevypořádané prostředky účastníků převedeny penzijními společnostmi na Finanční správu. Bývalí účastníci důchodového spoření si o vyplacení svých úspor mohou požádat na finančním úřadě až do konce roku 2023.

Finanční správa: Na finančních úřadech je stále nevyzvednutých 5,5 milionu korun z II. pilíře důchodového spoření
Foto: financnisprava.cz
Popisek: Finanční správa ČR - logo

„Ke konci srpna evidujeme 1 113 účastníků důchodového spoření, kteří si o své prostředky dosud nepožádali. 

Anketa

Kdyby ve 2. kole volby prezidenta byli Andrej Babiš a Petr Pavel, kdo by měl váš hlas?

76%
4%
hlasovalo: 25643 lidí
Jedná se o nevyplacené prostředky v celkové výši 5 503 810 Kč,“ uvádí zástupce generálního ředitele Finanční správy Jan Ronovský. Počet poplatníků, kteří mají u svého místně příslušného finančního úřadu evidován z II. pilíře důchodového spoření přeplatek, i částka nevypořádaných prostředků tak jsou stále poměrně vysoké, a to i přesto, že účastníci byli jak penzijními společnostmi, tak finančními úřady o možnosti vyplacení tohoto přeplatku informováni.

Nevyzvednuté prostředky z II. pilíře důchodového spoření mohou být poplatníkovi (bývalému účastníkovi II. pilíře důchodového spoření) vyplaceny pouze na základě podané žádosti o vrácení přeplatku u svého místně příslušného finančního úřadu. Správce daně přeplatek vrátí poplatníkovi do 30 dnů od podání žádosti. Informaci o existenci přeplatku poskytne místně příslušný správce daně, který se u fyzické osoby řídí jejím místem pobytu (tj. adresou místa trvalého bydliště nebo adresou hlášeného místa pobytu u cizince). K vyplnění žádosti mohou poplatníci využít webovou aplikaci Finanční správy nebo vzorovou žádost, která je součástí tiskové zprávy.

Prostředky z II. pilíře důchodového spoření mohou být poplatníkům vyplaceny nejpozději do konce roku 2023. Poté budou v souladu se zákonem převedeny do státního rozpočtu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…