Finanční správa: Obchodování mincí z drahých kovů podléhá DPH a nelze u něj aplikovat zvláštní režim pro použité zboží

23.05.2023 7:23 | Tisková zpráva

Finanční správa v současné době analyzuje některé podněty, směřující do problematiky obchodování s platnými a neplatnými mincemi, vyrobenými z drahých kovů (pozn. jinými než mincemi ze zlata), přičemž byly detekovány možné daňové úniky, spočívající v použití nesprávného daňového režimu, a tím i nesprávného stanovení základu daně včetně neuplatnění správné sazby DPH u těchto obchodů.

Finanční správa: Obchodování mincí z drahých kovů podléhá DPH a nelze u něj aplikovat zvláštní režim pro použité zboží
Foto: financnisprava.cz
Popisek: Finanční správa ČR - logo

Prvotní výsledky analýzy průběžně nasvědčují tomu, že některé subjekty při obchodování s platnými a neplatnými mincemi vyrobenými z drahých kovů nesprávně uplatňují zvláštní režim pro použité zboží dle zákona o DPH (stanovení základu daně pro odvod DPH pouze z rozdílu mezi prodejní cenou a pořizovací cenou). Finanční správa však tento postup i ve shodě s Komorou daňových poradců nepovažuje za správný (viz příspěvek č. 474/16.03.23 Zdaňování dodání mincí z drahých kovů, v rámci Koordinačního výboru KDP ČR ze dne 25. 1. 2017, který je dostupný na internetových stránkách finanční správy ZDE.

Anketa

Má ministr financí Zbyněk Stanjura vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 44416 lidí

Finanční správa proto žádá plátce daně z přidané hodnoty – obchodníky s mincemi vyrobenými z drahých kovů (jinými než zlatými), aby u svých uskutečněných obchodů prověřili, zda postupují při předmětných obchodech v souladu se zákonem o dani z přidané hodnoty a s výkladem finanční správy. V případě, že takto plátci daně z přidané hodnoty nepostupovali, je nutné nesprávný postup napravit podáním dodatečného daňového přiznání a kontrolního hlášení za příslušná zdaňovací období.

Finanční správa upozorňuje, že je připravena zahájit u plátců daně z přidané hodnoty, u kterých budou přetrvávat pochybnosti o správnosti jejich postupu u uvedených obchodů a kteří zároveň nenapraví svá případná pochybení podáním dodatečných daňových přiznání, kontrolní úkony směřující ke správnému stanovení daně z přidané hodnoty. Kontrolní úkony budou ze strany finanční správy zahajovány ve druhé polovině roku 2023.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…