Finanční správa: Od nového roku dochází k rozšíření kritérií pro aplikaci institutu nespolehlivého plátce DPH

24.12.2017 12:04

S účinností od 1. 1. 2018 dochází k rozšíření kritérií pro aplikaci nespolehlivého plátce DPH.

Finanční správa: Od nového roku dochází k rozšíření kritérií pro aplikaci institutu nespolehlivého plátce DPH
Foto: financnisprava.cz
Popisek: Finanční správa ČR - logo

Nově se nespolehlivým může stát i plátce DPH, který závažným způsobem poruší své zákonem stanovené povinnosti, což ve svém důsledku povede ke stanovení daně na výstupu správcem daně výrazně jinak, než plátce deklaroval sám v podaném daňovém přiznání nebo dodatečném daňovém přiznání k DPH. Za ohrožení veřejného zájmu, a tím i naplnění nového kritéria pro aplikaci nespolehlivého plátce DPH (tj. bodu 1 písm. i) Informace k nespolehlivému plátci), se bude považovat, pokud v uvedených případech bude zvýšena správcem daně původní subjektem tvrzená daň na výstupu minimálně o 500 000 Kč a dále související vyměřená nebo doměřená daň nebude plátcem zcela uhrazena v náhradní lhůtě splatnosti. Při rozhodování o nespolehlivosti plátce podle nového kritéria se bude přihlížet výhradně k porušením povinností nastalým v řízení nebo v souvislosti s řízeními, která byla zahájena po 1. 1. 2013 a která se takto projeví v rozhodnutích vydaných správcem daně po 1. 1. 2018.

Obdobně jako je tomu i u stávajících kritérií pro aplikaci nespolehlivého plátce, bude pro naplnění nového kritéria nezbytný předpoklad existence účelovosti nekalostního jednání nebo snahy o vylákání neopodstatněné daňového výhody. Institut nespolehlivého plátce rozhodně nadále necílí na neúmyslná pochybení či zřejmé omyly daňových subjektů.

Jednotlivá porušení plnění daňových povinností ve smyslu kritérií nespolehlivého plátce posoudí správce daně vždy s ohledem na osobu plátce a jeho dosavadní zkušenosti s tímto plátcem. Správce daně při posuzování porušení plnění zákonných povinností vždy zohlední také objektivní důvody hodné zvláštního zřetele, které vedly k nesplnění zákonných povinností plátce.

Informace k institutu nespolehlivého plátce DPH (více ZDE) naleznete v Informacích, stanoviskách a sděleních k DPH (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…