Finanční správa: Osvobozené příjmy nad pět milionů se musí oznámit na finanční úřad

18.03.2016 16:20

Všichni poplatníci daně z příjmů fyzických osob mají počínaje 1. lednem 2015 povinnost oznamovat správci daně skutečnost, že obdrželi příjmy převyšující 5 milionů korun, které jsou od daně z příjmů osvobozeny. Nejčastěji jde o dary, dědictví, výhry v loteriích či příjmy z prodeje movitých věcí nebo cenných papírů. Částka každého takového jednotlivého příjmu se posuzuje samostatně. Oznamovat se nemusí jen příjmy z prodeje nemovitých věcí, které jsou evidovány v Katastru nemovitostí.

Finanční správa: Osvobozené příjmy nad pět milionů se musí oznámit na finanční úřad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Oznámení bylo možné podávat již v průběhu roku 2015. Nejzazší termín pro podání Oznámení o osvobozených příjmech, přijatých v roce 2015, je totožný s termínem pro podání daňového přiznání, tj. 1. duben 2016. Tato lhůta platí i pro poplatníky, kteří povinnost podávat daňové přiznání vůbec nemají. V případě plné moci, udělené daňovému poradci pro podání daňového přiznání, je Oznámení možné podat v prodloužené lhůtě, tj. do 1. července 2016.

Ačkoli je lhůta pro podání Oznámení vázána na lhůtu pro podání daňového přiznání, jedná se o samostatné podání, které nemá vazbu na daňové přiznání. Jinak řečeno, povinnost podat Oznámení mají všechny osoby, které ve zdaňovacím období nabyly osvobozený příjem, bez ohledu na to, zda podávají či nepodávají přiznání k dani z příjmů fyzických osob. Do dnešního dne bylo Finanční správě podáno 550 Oznámení.

Oznámení o osvobozených příjmech nemá předepsaný tiskopis, lze však využít nepovinný tiskopis, zveřejněný na internetových stránkách Finanční správy. Oznámení musí obsahovat údaje o výši příjmu, popis okolností nabytí příjmu (například prodej obrazu, výhra v loterii, případně, zda jde o příjem v penězích či v jiné podobě) a datum, kdy příjem vznikl. V případě dědictví je tímto datem až datum nabytí právní moci rozhodnutí soudu o dědictví. Pokud osvobozený příjem plyne do společného jmění manželů, nemusí oznamovací povinnost plnit oba manželé. Postačí, když Oznámení vůči správci daně učiní jeden z nich.

Oznámení lze podat na finanční úřad elektronicky (datovou zprávou), papírově (osobně nebo poštou), anebo ústně do protokolu.

Za nepodání Oznámení hrozí sankce v podobě pokuty ve výši 0,1 % z částky neoznámeného příjmu, pokud tuto povinnost splní poplatník po lhůtě, aniž byl k tomu správcem daně vyzván. Vyšší pokuta, 10 % z částky neoznámeného příjmu, hrozí tomu, kdo podá Oznámení až na výzvu správce daně; pokuta 15 % pak tomu, kdo na výzvu nijak nereaguje.

Osvobození od daně z příjmů fyzických osob jsou uvedena v § 4, § 4a, § 6 odst. 9 a § 10 odst. 3 zákona o daních z příjmů. Příjmy osvobozené se do daňového přiznání neuvádí a z tohoto titulu se daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob nepodává.

Podrobnější informace, vztahující se k podání Oznámení o osvobozených příjmech, jsou dostupné na internetových stránkách Finanční správy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…