Finanční správa: Podpisová aplikace - ePodpisFS v aplikacích Daňového portálu

13.08.2020 9:15

V rámci snahy o zkvalitnění služeb připravuje Finanční správa pro veřejnost podpisovou aplikaci Finanční správy - ePodpisFS, která umožní práci s uznávaným elektronickým podpisem v aplikacích Daňového portálu v běžně používaných operačních systémech a v aktuálních verzích běžně používaných prohlížečů Internetu.

Finanční správa: Podpisová aplikace - ePodpisFS v aplikacích Daňového portálu
Foto: financnisprava.cz
Popisek: Finanční správa ČR - logo

Aplikace ePodpisFS je určena pro vytváření elektronického podpisu v aplikacích Daňového portálu. Aplikaci bude možné provozovat na následujících operačních systémech:

  • Microsoft Windows 7 a vyšší (x32 nebo x64)
  • Linux Ubuntu 18.04.4 LTS a vyšší (x64)
  • Mac OS X 10.15 Catalina

Aplikace ePodpisFS umožňuje použití kvalifikovaného certifikátu jak z datového úložiště operačního systému, tak ze souboru s certifikátem - PFX/P12.

Zveřejnění podpisové aplikace Finanční správy - ePodpisFS plánuje Finanční správa od 1. 9. 2020.

Současně s nasazením podpisové aplikace ePodpisFS dojde v aplikacích Daňového portálu k ukončení možnosti podpisu pomocí kvalifikovaného certifikátu ze souboru PFX/P12 přímo v prohlížeči. Použití souboru s certifikátem bylo podmíněno nutností instalace doplňku JAVA do prohlížeče Internetu. Podporu doplňku JAVA však v současné době poskytuje v aktuální verzi pouze jediný typ prohlížeče.

Možnost podpisu pomocí kvalifikovaného certifikátu z úložiště certifikátů Windows přímo v prohlížeči, která je podmíněna instalací doplňku prohlížeče Internet Explorer, ActiveX prvku CryptSignX, zůstane po přechodnou dobu zachována. Finanční správa předpokládá, že tato možnost bude ukončena do konce roku 2020.

Možnost použití kvalifikovaného certifikátu z datového úložiště, resp. souboru PFX/P12 však plně zabezpečí připravovaná aplikace ePodpisFS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…