Finanční správa zjistila chybně uplatňované slevy na dani z příjmů

05.03.2016 11:01

Z provedeného šetření Finanční správy vyplývá, že někteří poplatníci chybně uplatňují slevu na manželku (manžela) v daňovém přiznání k dani z příjmů fyzických osob.

Finanční správa zjistila chybně uplatňované slevy na dani z příjmů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Doposud bylo správci daně prověřeno zhruba 400 daňových přiznání s překvapivým výsledkem – dodatečným doměřením daně v částce 7 milionů korun. Finanční správa bude v těchto kontrolách i nadále pokračovat.

Nejčastější chybou bylo nezahrnutí nemocenských dávek, podpory v nezaměstnanosti nebo peněžité pomoci v mateřství (tzv. mateřské) do příjmů manželky (manžela). Mateřská bývá zaměňována s rodičovským příspěvkem, který představuje dávku státní sociální podpory (stejně tak i porodné) a do vlastních příjmů manželky se pro účely uplatnění této slevy nezahrnuje.

Při zjišťování výše příjmů Finanční správa úzce spolupracovala s úřady práce, zdravotními pojišťovnami, Českou správou sociálního zabezpečení a dalšími institucemi, s cílem získat ucelené informace o příjmech manželky (manžela), na niž byla sleva uplatněna.

Slevu na dani ve výši 24 840 Kč lze od daně odečíst na manželku (manžela) žijící s poplatníkem ve společně hospodařící domácnosti, pokud její vlastní roční příjem nepřesahuje 68 000 korun. Příjmy, které se do vlastního příjmu manželky (manžela) nezahrnují, jsou taxativně uvedeny v zákoně o daních z příjmů a lze je nalézt i v Pokynu GFŘ D-22 (strana 49).Všechny ostatní příjmy musí být do vlastního příjmu manželky (manžela) započítány.

Příjmy ze závislé činnosti od zaměstnavatele, vyplacené zaměstnanci za prosinec 2015 až v lednu 2016, se zahrnují do vlastního příjmu manželky (manžela) ve zdaňovacím období roku 2015. Ale mateřská, nemocenská, podpora v nezaměstnanosti nebo ošetřovné vyplacené v lednu 2016, se započítávají do vlastního příjmu manželky (manžela) až ve zdaňovacím období roku 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

10:17 Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

Podle předběžných údajů skončila v březnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách př…