Fond malých projektů se „zaklapnul“, Euroregion začíná novou etapu: S novým vedením, s utaženým opaskem

19.04.2015 15:42

Na nedávné valné hromadě Euroregionu Krušnohoří se zvolilo jeho nové vedení. Také padla čísla k Fondu malých projektů, který toto sdružení dlouhodobě spravuje.

Fond malých projektů se „zaklapnul“, Euroregion začíná novou etapu: S novým vedením, s utaženým opaskem
Foto: Archiv F. Bíny
Popisek: František Bína, jednatel Euroregionu Krušnohoří.

Na letošní valné hromadě došlo k volbě rady sdružení, které se koná vždy po čtyřech letech po komunálních volbách. Do rady byli navrženi a poté jednomyslně zvoleni například za Mostecko primátor Jan Paparega, starostka Lomu Kateřina Schwarzová, starosta Meziboří Petr Červenka, za Chomutovsko pak čtyři členové, za Lounsko tři, dva za Teplicko, jeden za Litoměřicko a mimo municipalitu pak ještě Jiří Rumpík za Městské divadlo Most a Antonín Beneš za litvínovské Celio.

Předsedou Euroregionu Krušnohoří byl zvolen Ing. Jiří Hlinka, jeho zástupci se stali Mgr. Jan Paparega a Radovan Šabata (starosta Loun).
Ještě před jednáním valné hromady byli mimo jiné zvoleni členové odborných komisí: Komisi pro kulturu a mládež posílí místostarosta Jan Losenický z Kadaně, sportovní  komisi starosta Postoloprt Zdeněk Pištora a v komisi pro muzea s kulturními památky nahradí ředitel mosteckého muzea Michal Soukup zesnulou Libuši Pokornou.

V současné době tvoří Euroregion Krušnohoří 82 obcí a 39 organizací. 

Zvýšení příspěvků se ukázalo jako prozíravé

Během setkání, které se konalo v prostředí sídla sdružení Benedikt Most, které je členskou organizací našeho euroregionu, byl schválen rozpočet na rok 2015 ve výši 2 667 500 korun. Zazněly také informace k Fondu malých projektů, který Euroregion Krušnohoří spravuje a administruje. V rámci něj bylo jen na české straně v minulém období k dispozici na podporu přeshraniční spolupráce 1 592 621 EUR, což představuje zhruba 44 593 388 korun. Fond již činnost ukončil.

V letošním roce jsou projekty do konce března již pouze vyúčtovávány. „Vzhledem k tomu, že zahájení nového programu se značně zpožďuje, mohlo by dojít k finančním problémům v činnosti sdružení, protože z tohoto fondu je hrazena téměř polovina výdajů jednatelství euroregionu,“ podotkl jednatel euroregionu František Bína.

Jednatelství ovšem zvýšená úsporná opatření, velkou pomoc poskytl Ústecký kraj a některé obce. Sami pracovníci jednatelství si dokonce sami zkrátili platy o 20 procent a sdružení se rovněž zdárně zapojilo do projektů, které euroregionu přinesly trochu finančního prospěchu. „Jako velmi prozíravé se ukázalo zvýšení členských příspěvků v minulém roce,“ dodal František Bína.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

kampaň

Kde máte důkaz, že jsou všichni mimo vás ,,Putinovi užiteční idioti“? Nešíříte náhodu dezinformace, proti kterým paradoxně tak bojujete? A myslíte, že touto negativní kampaní docílíte něčeho pozitivního, třeba zklidnění politické situace v zemi? To je takový problém vést kampaň tak, že budete prezen...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec: Další liberecké mládě orlosupa bradatého míří do volné přírody

13:04 Zoo Liberec: Další liberecké mládě orlosupa bradatého míří do volné přírody

V neděli 26. května odcestovalo ze Zoo Liberec téměř tříměsíční mládě orlosupa bradatého. Namířeno m…