Frekventovaný přechod na kraji Hlučína má nové osvětlení

01.09.2015 10:01

Slezské město Hlučín osvětlilo nebezpečný přechod přes silnici Československé armády, který se stal místem několika vážných nehod. Stovky místních obyvatel a hlavně dětí z nedalekých škol se tak při jeho přecházení od nynějška mohou cítit bezpečněji. Speciální osvětlení na míru za téměř 117 tisíc korun získal přechod díky pomoci Nadace ČEZ a odbornému dohledu zástupců BESIP.

Frekventovaný přechod na kraji Hlučína má nové osvětlení
Foto: cez.cz
Popisek: Oranžový přechod v Hlučíně.

Přechod pro chodce se nachází na okraji hlučínského sídliště asi 50 metrů před koncem města. Zhruba stejně daleko na druhou stranu stojí autobusová zastávka. „Přechod spojuje dvě části sídliště OKD – východní a západní. V té západní se nachází mateřská škola, ve východní zase základní škola a obchodní středisko, tudíž je přechod v průběhu celého dne hojně využíván dospělými i dětmi v obou směrech. Pro město je bezpečnost na takovém místě velmi důležitá,“ uvedl starosta Hlučína Pavel Pashek. Přechod byl dosud neosvětlený, v jeho blízkosti se navíc nenachází žádný jiný zdroj veřejného osvětlení, který by jej zviditelnil alespoň částečně. V posledních letech na něm došlo k několika nehodám s chodci, z toho jedné smrtelné.

O dohled nad návrhem a instalací bezpečnostních prvků na hlučínský přechod se postarali zástupci organizace BESIP Ministerstva dopravy, s nimiž Nadace ČEZ spolupracuje. „Nebezpečí hlučínského přechodu se skrývá v kombinaci hned několika faktorů. Je umístěn na kraji města, takže k němu řidiči často dojíždějí se zvýšenou rychlostí. Nachází se těsně za křižovatkou s vjezdy do sídliště a navíc v blízkosti škol, obchodů a zastávky MHD. Na takovém místě je důležitá maximální viditelnost a přehled o situaci z dostatečné vzdálenosti,“ vysvětlil krajský koordinátor BESIP pro Moravskoslezský kraj Pavel Rakus. Nové osvětlení zvýší celkovou přehlednost místa i při snížené viditelnosti a už z dálky upozorní řidiče na přecházející chodce.

Nadace ČEZ osvětluje nebezpečné přechody po celé České republice od roku 2013. „Setkáváme se s velkým zájmem jak ze strany měst a obcí, tak ze strany samotné veřejnosti, která na problematická místa často sama upozorňuje. Kritických přechodů a možností ke zlepšování jejich bezpečnostní situace je stále dost, v naší pomoci tedy hodláme pokračovat i nadále,“ sdělila ředitelka Nadace ČEZ Michaela Žemličková.

Další fakta:

  • Přechody pro chodce jsou častým místem dopravních nehod s často tragickými následky. Čtrnáctou nejtragičtější příčinou nehod zaviněných řidičem motorového vozidla bylo v loňském roce nedání přednosti chodci na vyznačeném přechodu. Z tohoto důvodu se stalo 990 nehod, při nichž zemřelo 13 chodců.
  • Jen za první pololetí letošního roku způsobili řidiči motorových vozidel 433 nehod z důvodu nedání přednosti chodci na vyznačeném přechodu.
  • Při rychlosti 75 km/h potřebuje řidič k reakci nejméně 31 m (1,5 s).
  • Kvalitní osvětlení dokáže snížit počet střetů s chodci na přechodech až o 65 %.
  • Osvětlení se projektuje na každý přechod zvlášť, do výpočtů se zahrnuje nejen šířka silnice a přechodu, ale i okolní osvětlení, barva povrchu silnice, stoupání či klesání vozovky atd.
  • Osvětlení přechodu není přímo shora, ale pod mírným úhlem vždy ze směru příjezdu aut. Chodec je tak osvětlen více ze strany, aby jej řidič viděl skutečně jasně. Současně je třeba nastavit osvětlení tak, aby řidiče ani v jednom směru neoslňovalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…