GENERALI: Náklady na lékařské ošetření v zahraničí rostou

17.05.2014 15:53

V loňské letní sezóně řešila pojišťovna Generali méně zdravotních potíží českých turistů v zahraničí než v předchozích letech. Průměrné náklady na většinu lékařských zákroků v cizích zemích ale naopak stouply. „Vzhledem k trendu rostoucích cen za ošetření v zahraničí jsme se rozhodli pro letošní letní sezónu navýšit limity pojistného plnění u cestovního pojištění,“ uvádí Lukáš Volf, produktový manažer pojišťovny Generali.

GENERALI: Náklady na lékařské ošetření v zahraničí rostou
Foto: Pojišťovna Generali
Popisek: Pojišťovna Generali

V loňské letní sezóně pomohla Generali 3 862 českým turistům, které v zahraničí postihly zdravotní potíže. Oproti roku 2012 se počet lékařských asistencí snížil o 350 případů. Klesl především počet jednoduchých zákroků a to z 1 640 na 1 072. Komplikovaných lékařských zásahů bylo o 10 % méně. Vyjádřeno číselně 132 oproti 146 v roce 2012. „Nelze jednoznačně říci, že by Češi byli v zahraničí opatrnější. Řadu lékařských asistencí nelze odvrátit pouze obezřetných chováním. Na nižším počtu zásahů se mimo jiné projevily i nepokoje v Egyptě, kam se v druhé polovině loňské letní sezóny nevypravil takový počet Čechů jako obvykle,“ objasňuje Jiří Cívka, tiskový mluvčí pojišťovny Generali.

Zdravotní komplikace na dovolené mají zpravidla podobu úrazu. Časté jsou střevní a trávicí obtíže, infekce dýchacích cest a ORL, srdeční a cévní potíže. Každoročně eviduje pojišťovna v letní sezóně bohužel také několik úmrtí.

NENÍ MOUDRÉ ŠETŘIT NA LIMITECH

„Průměrné náklady spojené s léčením jednotlivých diagnóz naopak rostou. Zatímco před dvěma lety vyšla léčba neurologických obtíží průměrně na čtyřicet tisíc, vloni už to bylo o sedm tisíc korun více,“ upřesňuje Lukáš Volf z Generali. Ještě markantnější zvýšení je například u endokrinologických obtíží či urologických problémů, kde jsou nárůsty více než dvojnásobné.

Vzhledem k trendu rostoucích cen za ošetření v zahraničí zvýšila letos pojišťovna Generali limity pojistného plnění u cestovního pojištění. „Například u pojištění léčebných výloh zvyšujeme limit pojistného plnění takřka dvojnásobně na 3 respektive 5 miliónů korun. V případě osobních věcí a zavazel na 50 tisíc korun,“ upřesňuje Lukáš Volf.

Na limitech pojistného plnění pro cesty do světa není rozumné šetřit. „Cestovní pojištění by mělo odpovídat podmínkám země, do níž turisté míří,“ upozorňuje tiskový mluvčí pojišťovny Generali Jiří Cívka. Jeho slova dokumentuje i případ dívky, kterou loni v Indonésii náhle a nečekaně postihlo selhání ledvin doprovázené sepsí a dehydratací. „Opatření, která zajišťovala na místě naše asistenční služba, byla poměrně náročná a také velmi nákladná. Dívku bylo třeba nejprve dopravit leteckým speciálem do nemocnice s potřebným vybavením v Singapuru. Kvůli psychické kondici pacientky jsme cestu z Čech do Singapuru zajišťovali také pro dívčina přítele, což je standardní součást léčebných výloh hrazených z cestovního pojištění. Po třech týdnech následovala repatriace zpět do České republiky s dvojitou zdravotnickou eskortou. Tedy s lékařem a zdravotníkem. Náklady zásahu plně hrazeného z cestovního pojištění, který dívce zachránil život, se vyšplhaly bezmála na jeden milion korun,“ popisuje Lukáš Volf jeden z případů loňské sezóny.

POZOR NA CHRONICKÁ ONEMOCNĚNÍ

Tato dívka před cestou žádné zdravotní potíže neměla. Jak však upozorňuje MUDr. Jana Ježková, lékařka asistenční služby pojišťovny Generali, často v zahraničí vyžadují řešení zdravotní komplikace klientů, kteří trpí nějakým chronickým onemocněním a na dovolené se vlivem změny denního režimu, aktivity, stravy či banální infekce jejich stav dramaticky zhorší. „Jde například o dekompenzaci cukrovky. Cukrovka je bohužel onemocnění, které postihuje čím dál více obyvatel ve všech věkových kategoriích. Podobných případů jsme v minulosti řešili velké množství, jak u starších pacientů, tak i u dětí. Jde vždy o velmi vážné stavy, kdy může náhle dojít k bezvědomí nebo i úmrtí pacienta. Výjimkou nejsou ani případy nefunkčnosti inzulinové pumpy. Komplikací cukrovky jsou často diabetické koma, gangréna a podobně,“ uvádí Jana Ježková. Obdobným příkladem jsou podle ní případy pacientů, kteří dlouhodobě užívají léky na ředění krve. „Nejčastější jsou situace, kdy při dojde ke krvácení do zažívacího či dýchacího traktu. Obdobné případy probíhají vždy velmi dramaticky. Náhle dojde ke zvracení nebo vykašlávání krve, černé stolici a podobně. Pokud není lékařský zásah dostatečně rychlý, mohou tyto případy bohužel skončit fatálně,“ dodává Jana Ježková z Europ Assistance.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…