Generál Pavel navštívil Golanské výšiny a seznámil se s aktuální situací

17.02.2015 10:07

Náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel v rámci své pracovní cesty do Izraele po jednání s představiteli izraelských bezpečnostních složek navštívil o víkendu i Golanské výšiny.

Generál Pavel navštívil Golanské výšiny a seznámil se s aktuální situací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel

Na velitelství mise UNDOF (United Nations Disengagement Observer Force) se setkal s náčelníkem štábu mise plukovníkem R. Riedstadlem (velitel mise se účastnil právě předání funkce velitele mise v Damašku), který ho seznámil s aktuální bezpečnostní situací v oblasti, s vývojem v zóně separace a se stavem spolupráce mezi zainteresovanými státy v konfliktu a OSN. Stranou diskuse nezůstal ani mandát jednotek OSN v tomto regionu, který neumožňuje adekvátním způsobem řešit nejen situaci v místě konfliktu, ale nezajišťuje ani bezpečnost samotných vojáků OSN. Generál Pavel se zároveň informoval na případný posun v přípravě nového mandátu jednotek OSN pro tuto oblast.

Příslušníci OSN jsou staženi z mnoha míst v zóně separace a to zejména z důvodu nepřítomnosti syrských jednotek, což nahrává aktivitám různých ozbrojených skupin. Jednotky OSN jsou z původních cca 20 stanovišť staženy na velitelství mise, které se nachází na izraelské straně a dále působí na zbývajících čtyřech pozorovacích stanovištích na severní hranici zóny separace při libanonských hranicích. Zbývající předsunutá stanoviště musela být opuštěna a následně byla obsazena různými ozbrojenými skupinami.

"Situace na syrsko-izraelské hranici na Golanech není v tuto dobu pro režim prezidenta Assada bezpečnostní prioritou. Proto ponechal celý prostor v podstatě volný pro působení Hizballáhu na severu, který je spojencem režimu a skupiny An Núsra na jihu, která bojuje proti vládním vojskům. Situaci dále komplikuje množství dalších menších skupin, které uzavírají účelová a krátkodobá spojenectví v bojích proti jedné nebo druhé straně, případně proti sobě navzájem. Všechny tyto skupiny jsou však nepřátelsky orientované proti Izraeli a silám OSN, které v lepším případě považují za zdroj financí případně vlivu prostřednictvím únosů a vydírání,“ uvedl generál Pavel.

Generál Pavel se rovněž zúčastnil patroly na hranici zóny separace a navštívil předsunuté pozice jednotek OSN, kde pohovořil přímo s irskými vojáky a vojáky z Fidži. Přímo na místě a v reálu se seznámil s aktuálními poznatky z patrolování a pozorovacích stanovišť, se statistikami a jednotlivými hlášeními, které nejlépe vystihují stávající složitou situaci.

"Za současné situace není jednotkám OSN mise UNDOF umožněno pokračovat v naplňování mandátu. Počty se snižují ze současných 950 na 750 a do léta je připraveno další snížení až na 500 vojáků. Dokud nebude na syrské straně obnovena kontrola hranice vládními vojsky, nebude možné znovu obsadit jednotkami OSN zónu separace a vrátit se k plnění úkolů mise v původních počtech. Z toho je zřejmé, že v tuto dobu není poptávka po dalších jednotkách. Na druhé straně misi stále chybí někteří štábní specialisté a hlavně odborníci na ženijní budování. Tuto potřebu budeme analyzovat a případně nabídneme OSN k využití,“ uvedl generál Pavel po skončení návštěvy.

Ministerstvo obrany

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…