Generální ředitel HZS ČR předal pomoc hasičům z ukrajinského Zborova

08.11.2017 11:57

Letos si připomínáme 100 let od významné bitvy u Zborova. K té došlo 1. - 2. července 1917. Zborovská bitva hrála důležitou roli vedoucí ke vzniku samostatného Československa.

Generální ředitel HZS ČR předal pomoc hasičům z ukrajinského Zborova
Foto: udalosti112.cz
Popisek: Hasičský záchranný sbor ČR - logo

Byla prvním samostatným vojenským vystoupením československé jednotky v první světové válce. Vítězství československých vojáků mělo velký morální a politický význam, podpořilo vytváření legií v Rusku a tím i vznik samostatné československého státu. (zdroj)

V obci Kalynivky u Zborova se nachází hromadný hrob 238 padlých československých legionářů. Ke 100. výročí této bitvy byly hrob a Bratrská mohyla zrekonstruovány. 2. července 2017 se uskutečnily oslavy 100. výročí bitvy, kterých se zúčastnil předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček s poslaneckou delegací, první místopředsedkyně Senátu Miluše Horská, zástupci Ministerstva obrany a Československé obce legionářské i delegace Církve československé husitské, jakož i ukrajinští představitelé. (zdroj)

Rekonstrukce mohyly by nebyla možná bez usilovné a nezištné pomoci místních hasičů. Ti pomáhali s dopravou chybějící vody, vysazováním stromů a jejich následným zaléváním i se zajišťováním hladkého průběhu pietní akce.

Jakoukoliv odměnu za provedenou práci odmítli hasiči s tím, že velmi rádi napomohli dobré věci. Když se generální ředitel HZS ČR genmjr. Drahoslav Ryba dozvěděl o této aktivitě ukrajinských kolegů, rozhodl se pomoci jim aspoň materiálně. Složitá hospodářská situace na Ukrajině nedovoluje hasičům být dostatečně a kvalitně vybaveni pro jejich práci. Generální ředitel HZS ČR se proto rozhodl, že této jednotce poskytne zásahové oděvy. Jedná se celkem o pět zásahových obleků v celkové hodnotě 110 000 Kč.

„Pro české hasiče je plně funkční zásahový oblek naprostou samozřejmostí. Na Ukrajině je to pro hasiče luxus a obrovská pomoc při jejich práci. Jsem rád, že jsme mohli alespoň v takto malém měřítku našim kolegům pomoci. Těší mne, že nezištná pomoc druhým je společnou vlastností hasičů napříč celým světem.“ dodal genmjr. Ryba.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…